Dostupni linkovi

Iskaz inženjerca o Tomašici „o kojoj nije znao ništa“


Svedočenje Vujčića putem video linka
Svedočenje Vujčića putem video linka

Protekli tjedan na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću iskaz je preko video-linka iz Banja Luke dao Dragan Vujčić, inženjerac 43.brigade VRS-a iz Prijedora u vrijeme rata.

On je na poziv obrane dao iskaz da nije bilo korištenja strojeva i mehanizacije VRS-a za pokapanje ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti u masovne grobnice poput Tomašice - gdje je pronađeno na stotine žrtava. S druge strane optužba je u unakrsnom ispitivanju istaknula - kako svjedok nije znao za ulogu vojske bosanskih Srba u Tomašici - budući da nije ni boravio na prijedorskom ratištu.

Branitelj Branko Lukić pročitao je kratak iskaz Vujčića u kojem je opisano kako je svjedok boravio sa svojom jedinicom - najviše kod Gradačca od 1992.godine, nakon što je prethodno 1991.ratovao u Hrvatskoj u sklopu Jugoslavenske narodne armije, JNA iz čijih je jedinica u Bosni i Hercegovini nastala vojska bosanskih Srba. U iskazu je navedeno kako svjedokova 43.brigada VRS-a nije imala nikakve veze s prijedorskim masovnim grobnicama.

„Niti je mašinerija te jedinice korištena za pokapanje tijela u Tomašici. Ljudi iz njegove jedinice nisu ni na koji način sudjelovali u tim pokapanjima“, pročitao je branitelj Lukić.

Tužiteljstvo suočilo svjedoka s vojnim dokumentima

S druge strane tužiteljica Silvia Daskoli (Sylvia D'Ascoli) je suočila Vujčića s vojnim dokumentom (JNA) koji pokazuje kako je dio srpskih inženjerijskih vojnih snaga ostao kod Prijedora te da nisu sve otišle za Gradačac, zajedno s njim.

„Gospodine jeste li Vi znali da su te jedinice u svibnju 1992.godine relocirane u Prijedor?", upitala je.

„Pa nisam ja to znao jer smo mi još u to vrijeme bili na hrvatskom ratištu“, negirao je svjedok.

Tužiteljica Daskoli je pokazala i niz vojnih dokumenata koji pokazuju aktivnosti mašinerije VRS-a na području Prijedora i rudnika Ljubija, na čijem je prostoru i okno Tomašica. Vujčić o tome također nije ništa znao.

„Jeste li znali da je to područje Luka u vlasništvu rudnika Ljubije?“, upitala je tužiteljica.

„To nisam znao ništa. Samo da je u Gradačac došla ta mašina, buldožer. Pa smo mi radili zaobilazne puteve prema Gradačcu“, ograđivao se svjedok.

Nije znao ni za masovne grobnice, ni za logore

Vujčić je kao svjedok obrane govorio samo o aktivnostima inženjerije VRS-a na području Gradačca, tvrdeći da u Prijedor nije odlazio tijekom rata, za razliku od njegovih zapovjednika iz 43.brigade.

Tužiteljica Daskoli je zato ukazala da ni ne može govoriti – o vezi vojske bosanskih Srba s prijedorskim masovnim grobnicama.

„Dakle Vi niste znali što se u tom razdoblju u Tomašici ili zoni rudnika Ljubija, je li tako?“, upitala je tužiteljica.

„Nisam znao ništa do ovog iskopavanja, nisam znao ni za logore, ni za što - jer sam bio najviše na ratištu. A moji zapovjednik i načelnik su bili više u zapovjedništvu i u Prijedoru, i tamo dolazili, odlazili i ja za njih ne znam“, ogradio se svjedok obrane Vujčić.

Tužiteljstvo drži Mladića zapovjedno odgovornim za Tomašicu, koja je dokaz prijedorskog genocida - budući da je u svom ratnom dnevniku 1993.godine upisao da su u tom dijelu rudnika Ljubija pokopani ostaci tisuća ubijenih stanovnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Obrana pak u svom dokaznom postupku prebacuje odgovornost s vojske na lokalne vlasti bosanskih Srba, policiju i Teritorijalnu obranu. Suđenje će se nastaviti iskazima novih svjedoka obrane.

VIDEO LINK: Iskaz Vujčića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG