Dostupni linkovi

Islamska država preuzela odgovornost za bombaški napad u Kairu


Kairo

Sinajski ogranak militantne Islamske države preuzeo je odgovornost za bombaški napad u Kairu pri čemu je ranjeno najmanje 29 ljudi.

Militanti sa Sinaja snažnim bombaškim napadom odgovorili su predsjedniku Egipta Abdelu Fatahu al Sisiju na uvedeni antiteroristički zakon. Posljednja bomba bila je velike razorne moći, aktivirana daljinskim upravlječem, a meta je bilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Povrijedjeno je 29 ljudi, od koji šest policajaca. U saopćenju grupe povezane sa takozavnom Islamskom državom u Iraku, Siriji i Libiji, kaže se da se radi o osveti za izvršenu smrtnu kaznu nad šestoricom njihovih članova. Šestorica osudjenih bili su odgovorni za napade i ubojstvo vojnika i polcijaca.

Od kada je u julu 2013. vojska svrgnula i uhapsila islamističkog predsjednika Muhameda Mursija u sukobima i napadima ubijene stotine vojnika i policajaca.

Aktualni predsjednik Abdel Fattah al-Sisi je obećao iskorijeniti militante, za koje je rekao da su egzistencijalna prijetnja arapskom svijetu i Zapada.

U nedjelju je odobrio antiteroristički zakon kojim se uspostavljaju posebni sudovi i pruža posebna zaštita snagama reda za upotrebu sile u obračunu s dvogodišnjom pobunom čiji je cilj zbacivanje njegove vlasti. I novinari će biti kažnjeni ukoliko dovode u pitanje službeno tumačenje napada koji vlast proglasi terorističkim.

Zakonom se predviđaju kazne za terorizam od pet godina zatvora do smrtne kazne a za proporcionalnu upotrebu sile policiji i vojsci pruža se zakonska pravna zaštita za obavljanje dužnosti.

Doneseni zakon kritizirale su organizacija za zaštitu ljudskih prava.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG