Dostupni linkovi

Ubedljiva podrška Iraca Lisabonskom ugovoru


Irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin saopštio je danas da je Irska postigla "ubedljivu pobedu" za Lisabonski ugovor o reformi Evropske unije.

Martin je rekao da je oko 60 odsto birača podržalo Lisabonski ugovor.

"Jako se radujem. Ovo izgleda kao ubedljiva pobeda. To je dobro za Irsku i ja strasno verujem da je naša buduchnost u Evropskoj uniji i da nije bilo razloga da se glasa protiv", rekao je Martin.

Švedsko predsedništvo Evropske unije pozdravilo je danas izglasavanje Ugovora iz Lisabona na referendumu u Irskoj, istakavši da će taj temeljni akt "učiniti proširenu Evropsku uniju demokratskijom, delotvornijom i s više uvida u njeno delovanje".

U saopštenju koje je objavio premijer Švedske Fredrik Reinfeld podvlači se da je "sad od presudnog značaja da se taj ugovor stavi na snagu" i da je Savet ministara EU rešen da se to učini pre kraja godine.

Ali Ugovor iz Lisabona može stupiti na snagu tek pošto ga usvoje sve članice EU, naglasio je Reinfeld.

Čelnici EU su zato, navodi se u saopštenju, bili u vezi s zvaničnicima Poljske i Češke, čiji predsednici još oklevaju da potpišu u parlamentima okončanu ratifikaciju Ugovora iz Lisabona.

"Prema mojim saznanjima, poljski predsednik (Leh Kačinjski) će ubrzo potpisati zakonski akt", rekao je Reinfeld.

Češki predsednik Vaclav Klaus, koji se protivi daljoj političkoj integraciji Unije, istovremeno čeka da se Ustavni sud u Pragu izjasni o zahtevu grupe "evroskeptičnih" senatora o tome da li je Ugovor iz Lisabona u skladu s Ustavom Češke.

Švedski premijer je dodao da je pozvao češkog premijera Jana Fišera da na sastanku, u sredu u Briselu, zajedno s predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom, "razmotre postojeće stanje i odluče šta treba učiniti da bi se stvari pokrenule napred".

Reinfeld je dodao da će o tome u sredu izvestiti Evropski parlament, dok će švedska ministarka za evropske poslove Sesilija Malmstrem u četvrtak otići da razgovara sa zvaničnicima u Pragu.

Irci su se juče drugi put izjašnjavali o Lisabonskom ugovoru. Na prvom referendumu 12. juna 2008. Irci su odbacili Lisabonski ugovor. Tada se 53,4 odsto gradjana izjasnilo protiv.

Ponovo izjašnjavanje organizovano je pošto je Evropska unija napravila ustupke Irskoj pre svega u vezi sa pitanjem vojne neutralnosti, abortusa, poreskih stopa i broja komesara u Evropskoj komisiji.
XS
SM
MD
LG