Dostupni linkovi

EU bez dogovora o pomoći Irskoj


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Europski ministri finansija užurbano prave plan za spašavanje bankarskog sektora Irske, nakon što su dogovorili slanje misije Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Irska zasad tvrdi da joj nije potrebna pomoć izvana. Dolar je u međuvremnu ojačao u odnosu na euro, a procjenjuje se da će osim Irske i Portugalija biti prinuđena da prihvati paket za spašavanje od ekonomskog kolapasa, kako se kriza ne bi prenijala na cijelu eurozonu.

Zvaničnici Irske i Evropske unije obećali su da će stabilizovati banke koje su centar irske finansijske krize i da će spriječiti da se kriza prošri na ostale zemlje eurozone.

Napeto očekivani sastanak evropskih ministara finansija završio se prošle noći u Briselu bez sporazuma o finansijskom spašavanju teško zadužene vlade u Dablinu.
Oli Ren, Evropski komesar za monetarna pitanja, Brisel

Evropski komesar za monetarna pitanja Ollie Rehn izjavio da se Irska obavezala na saradnju sa Europskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, gdje se intenzivira rad na mogućem paketu za spašavanje irskog bankarskog sektora

“Prema mišljenju Evropske komisije ove pripreme se mogu smatrati verzijom mogućeg programa sa akcentom na restrukturiranje bankovnog sektora u slučaju potrebe", kaže on.

Rehn je dao ovu izjavu nakon što je u utorak kasno uveče u Briselu okončan napeti sastanak evropskih ministara finansija.

Irska vlada pak tvrdi da joj ne treba pomoć od Evrope, ali strahovanja da ona ipak nije u stanju da otplati svoje dugove je uzrokovala povećanje kamata na njene obveznice.

Irska je već preuzela tri banke, a očekuje se da će ih preuzeti još nekoliko i to zbog duga koji je dosegao vrijednost 45 milijardi eura. Očekuje se da će državni deficit u 2010.godini porasti na 32 odsto.

Predstavnici Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Centralne banke ove sedmice putuju u Irsku na dalje razgovore.

Jean-Claude Juncker, predsjednik Eurogrupe 16 država koje koriste euro kao svoju valutu, jasno je naglasio da slijedeći koraci zavise od irskih zvaničnika .
Jean-Claude Juncker, Premijer Luksemburga i predsednik Eurogrupe, Brisel, 16. februar 2010.

„To je odgovornost Irske vlada da odluči da li će tražiti pomoć od Evrope. Ako su Irci spremni na to, oni to mogu učiniti, a Eurogrupa i svih 16 članica biće spremne da pruže podršku", rekao je Juncker.

David Osborne, šef britanskog trezora obećao je da će Velika Britanija pomoći Irskoj ukoliko to bude potrebno, navodeći da je u državnom interesu Velike Britanije da Dablin prebrodi krizu.

Evropski ministri finansija danas nastavljaju razgovore. Kriza u Irskoj je druga najveća prijetnja eurozoni nakon kraha Grčke prije šest mjeseci kad su Evropska unija i njeni međunarodni partneti morali dati 110 milijardi eura za spašavnje iz krize.

Josef Proell, austrijski ministar financija je rekao da će zemlje eurozone kasniti sa isplatom slijedeće hitne pozajmice Grčkoj i to u periodu od decembra do januara iz razloga što Grčka nije ispunila uslove sporazuma sa zemljama eurozone.

Svi su saglasni da je u slučaju Irske potrebno brzo riješenje da ne bi došlo do prelivanja krize na ostatatak eurozone. Pretpostavlja se da će slična pomoć uskoro biti potrebna i Portugaliji, a kao rezulata ministarskog sastanka EU, euro je pao u odnosu na dolar i u sredu se kretao oko 1,35 u odnosu na američku valutu.
XS
SM
MD
LG