Dostupni linkovi

Irinej: Zašto se suprotstavlja izgradnja Hrama Svetog Save i epidemija korona virusa


Hram Svetog Save
Hram Svetog Save

Projekat izgradnje Spomen-hrama Svetog Save je crkveno-državni projekat od izuzetnog značaja, započet pre više od sto godina, i aktuelna odluka Vlade Srbije je samo jedna u nizu ranije dogovorenih mera njegove realizacije, u čemu svoj veliki doprinos daju i ruska Pravoslavna crkva i ruska država, naveo je srpski patrijarh Irinej.

Irinej je time reagovao na izjavu Grigorija, episkopa diseldorfskog i cele Nemačke da „ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gde je sve zapušteno“, a povodom odluke Vlade Srbije da iz budžetske rezerve izdvoji milijardu dinara (8,5 miliona evra) Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu.

„Bilo bi veoma dragoceno da voljom i upornošću pomognemo bolnice i škole. Nemam ništa protiv gradnje crkava i hramova, kako bi to, uostalom, bilo moguće. Samo mislim da imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi ako u njima neće biti ljudi“, rekao je vladika Grigorije za list Danas.

Patrijarh je reagovao i na tekst u Danasu u kome je između ostalog navedeno da je Vlada dala ovu donaciju SPC dok je Novom Pazaru, gde je jedno od žarišta epidemije korona virusa, dodelila 91 milion dinara (oko 800 hiljada evra).

„Zbog čega je, ili, bolje reći, kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju korona virusa, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga čoveka?“, navodi se u saopštenju iz kabineta patrijarha.

Takođe je navedeno da su mnoge izjave vladike Grigorija, pa i ova poslednja, „populističke i politikantske, sračunate na popularnost u drugosrbijanskim i autošovinističkim krugovima.“

„Zašto je problem izgradnja Spomen-hrama u Beogradu, a nije izgradnja velelepnih hramova u Mostaru, Trebinju ili Prebilovcima, koju je svesrdno pomogla Srbija?“, navodi kabinet patrijarha.

U saopštenju se navodi da je Srpska pravoslavna crkva „nebrojeno puta i na razne načine“ pomagala i pomaže ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije nego i mnoge druge institucije i pojedince kojima je pomoć potrebna."

XS
SM
MD
LG