Dostupni linkovi

Radović izabrana za guvernerku Centralne banke Crne Gore


Predsjednik Jakov Milatović obrazlaže predlog za imenovanje Radović za guvernerku Centralne banke Crne Gore
Predsjednik Jakov Milatović obrazlaže predlog za imenovanje Radović za guvernerku Centralne banke Crne Gore

Skupština Crne Gore izabrala je na sjednici 15. decembra Irenu Radović za guvernerku Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Ona će na tom mjestu naslijediti guvernera Radoja Žugića, kome je šetogodišnji mandat istekao u oktobru prošle godine.

Radović se vraća u CBCG pet godina pošto je upravo na predlog Savjeta CBCG, kojim je predsjedavao guverner Žugić, smijenjena sa mjesta viceguvernerke jula 2018. godine.

Naime, tadašnji Savjet CBCG zauzeo je jedinstven stav kako ona nije pokazala potreban nivo stručnosti, da je lični interes stavljala ispred javnog i da je odala poslovnu tajnu.

Radović je prethodno protiv guvernera pokrenula sudski spor za diskriminaciju i mobing.

Uoči rasprave u Skupštini, Radović je novinskoj agenciji Mina kazala da vjeruje u podršku "političkih struktura koje nijesu povezane sa organizovanim kriminalom”.

Ovaj komentar naišao je na oštre kritike poslanika opozicionih Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD).

Poslanik Boris Mugoša je kazao da SD podržava njen izbor ali da takvom izjavom ulazi u “zonu politizacije za koju ste rekli da ćete je izbjeći” i da guvernerka “ne treba da ocjenjuje rad partija”.

Protiv njenog izbora glasao je jedino DPS.

Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić
Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić

Poslanik Andrija Nikolić istakao je da je Radović za vrijeme vlasti DPS-a imenovana na visoke pozicije. Radović je u tom periodu bila ambasadorka u Francuskoj ali i viceguvernerka.

Međutim, poručio je da DPS ne može podržati predlog "da na čelu CBCG dođe osoba koja je tu instituciju tužila, do prije sedam mjeseci bila u sudskom sporu sa tom institucijom i na kraju izgubila spor".

Po zakonu, guvernera bira Skupština na predlog predsjednika države.

Predsjednik Jakov Milatović predložio je 16. novembra Radović za guvernerku.

Osim guvernera, Skupština bira i tri viceguvernera i četiri člana koji nisu zaposleni u toj bankarskoj instituciji a koji čine Savjet CBCG.

Osnovni cilj Centralne banke je podsticanje i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, uključujući podsticanje i održavanje zdravog bankarskog sistema i sigurnog i efikasnog platnog prometa.

XS
SM
MD
LG