Dostupni linkovi

Iransko nuklearno oružje: Stvarna prijetnja ili sredstvo opstanka?


Ajatolah Ali Hamnei
Ajatolah Ali Hamnei
Piše: Golnaz Esfandiari; priredila Biljana Jovićević

Iranski vrhovni lider Ajatolah Hamnei, koji ima zadnju riječ o svim državnim pitanjima, javno je govorio protiv nuklearnog oružja.

U martu se Hamnei susreo sa naučnicima koji se bave nuklearnom energijom i tom im je prilikom predočio da Iran smatra da je posjedovanje nuklearnog oružja grijeh i da zemlja tome neće težiti .

“Bez dileme, organizacije nadležene za donošenje odluka u zemljama koje su protiv nas u potpunosti su svjesne da Iran ne ide ka nuklearnom oružju. To je zato što iz intelektulane, ideološke i perspektive prema pravilima islama, Islamska Republika Iran smatra da je posjedovanje nuklearnog oružja veliki grijeh i vjeruje da je nagomilavanje takvog oružja uzaludno, štetno i opasno“, rekao je tada iranski vrhovni vjerski poglavar.

Iranski mediji, takođe, su izvijestili da je Hamnei izdao fatvu, ili religioznu naredbu protiv nuklearnog oružja.

Ahlul Bajt novinska agencija (ABNA), navodi da je ajatolah Sajed Ali Hamnei u poruci na konferenciji 17. aprila u Teheranu, proglasio da je korištenje oružja za masovno uništavanje zabranjeno u Islamu."

Ali u svijetlu eskalacije tenzija na Zapadu zbog nuklearnog programa Teherana, za koji iranski lideri insistiraju da je isključivo u miroljubive svrhe, pomenuta fatva se tumači na novi način.

Da li će navodna zabrana biti sprovedena u praksi i pod kojim okolnostima? Može li fatva biti povučena? Ta su pitanja predmet debate i analiza na Zapadu, ali takođe i među pristalicama režima u Iranu.

Teribon, tvrdolinijaški web sajt u Iranu, nedavno se zapitao “Da li je nuklerno oružje potrebno za očuvanje islamskog establišmenta?“, referirajući se ovim komentarom na osnivača Islamske Republike, ajatolaha Homeinija, koji je rekao da je “očuvanje islamskog poretka obaveza ispred svih ostalih".

Ali, “ako regionalni i međunarodni uslovi postanu takvi da će Iran biti prinuđen da proizvede nekonvencionalno oružje radi sopstvenog opstanka“, Teribon se pita hoće li biti dozvoljena proizvodnja nuklernog oružja.

Iranski klerik i istraživač Hajatoleslam Hosein Ali Salmaninan, kojeg su intervjuisali ovim povodom na web sajtu, sugeriše da nuklearno oružje ne može biti korišteno kao oruđe za očuvanje islamskog establišmenta.

“Nuklerno oružje je takođe prijetnja za nas. Veoma je vjerovatno da će voditi u smrt i ljude iz Islamske republike kao i drugdje u svijetu. Neće uopšte pomoći da se sačuva naš establišment“, kaže ovaj klerik. Podsjetio je da nuklearni kapaciteti nijesu uspjeli da spriječe kolaps Sovjetskog saveza.

“Šta ako bi Iran bio napadnut tako da nema drugog izbora osim da koristi nuklearno oružje?“ postavili su dodatno pitanje na Teribonu.

Neki posmatrači upozoravaju da bi napad na iranska nuklearna postrojenja vodio tome da ta zamlja zaista proizvede nuklearno oružje, što će zahtijevati poništenje Hamneijeve naredbe.

Pomenuti sveštenik je odgovorio da ne vjeruje da bi Sjedinjene Države ili Izrael koristile nuklearno oružje u slučaju vojnog sukoba.

Što se tiče Zapada, Hamneijeva navodna fatva, jasno, nije umanjila njihove strahove da Iran teži nuklearnom oružju.

Ali Vali Nasr, bivši viši savjetnik u američkom State Departmentu, kaže da je Hamneijiv javni istup protiv nuklearnog oružja značajan i može pomoći prilikom pregovora sa Teheranom.

Nasr kaže da su turski premijer Redžep Tajip Erdogan i ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, koji su se u martu susreli sa Hamneijem, američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton rekli da javni komenatar vrhovnog vođe može biti korišten kao "politička poluga” i da Vašington ne smije propustiti priliku.

"Kada su se Erdogan i Davutoglu susreli sa Hamneijem u martu, napunio im je uši o njegovoj poziciji kada je riječ o nuklearnom oružju. Možete to shvatiti kako hoćete - možete pomisliti da su trenirali disimulaciju i krili stvarne namjere, što se može reći i za bilo koju političku poziciju, ili i pretpostaviti da Iranci šalju veoma jasan signal da su spremni da se nađu na 'crvenoj liniji' predsjednika SAD Baraka Obame (o oružju)”, rekao je Nasr, u govoru 16. aprila u Karnegi zadužbini za mir u Vašingtonu.

Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad
Američka državna sekretarka je pozvala 1. aprila Iran da potkrijepi svoju antinuklearnu deklaraciju djelima. Ona je rekla da politika Teherana može to da demonstira na više načina, uključujući izvoz dijela iranskog obogaćenog uranijuma u zamjenu za gorivo za istraživački reaktor i otvaranje svojih nuklearnih postrojenja međunarodnim inspektorima.

Diplomate Evropske unije koje su prošle sedmice učestvovali u nuklearnim pregovorima u Istanbulu, kažu da je Hamneijeva fatva pomenuta od strane iranske delegacije tokom susreta.

Evropske diplomate su vjerovatno na to ponudile isti odgovor kao i Klintonova: Dokažite to!
XS
SM
MD
LG