Dostupni linkovi

Iranski aktivist poslao video poruku iz zatvora


Heshmatollah Tabarzadi na YouTube snimku iz zatvora
Heshmatollah Tabarzadi na YouTube snimku iz zatvora
Autor: Golnaz Esfandiari (Prevela: Ena Stevanović)

Poznati iranski politički aktivist Heshmatollah Tabarzadi je uspio poslati jedinstvenu video poruku iz zatvora Rajayishahr u kojoj odbacuje iranske represivne mjere namijenjene ušutkavanju pobunjenika, te predviđa njihov neuspjeh.

„Vjerujem da je sloboda bit ljudske egzistencije, bez slobode nijedan drugi izbor nema značenje,“ rekao je Tabarzadi u svom videu koji traje nešto više od petnaest minuta.

Video je nedavno snimljen mobitelom i stavljen je na YouTube. Ubrzo nakon toga je proslijeđen na facebook, blogove i ostale društvene mreže.

Tabarzadi, vođa zabranjenog Demokratskog fronta koji je proteklih godina bio u zatvoru nekoliko puta, trenutno služi sedam godina kazne nakon što je optužen za ometanje sigurnosti, za šta se često optužuju iranski politički aktivisti.

U svom videu Tabarzadi kaže da se iransko vođstvo boji osoba kao što je on koje su pribjegle nenasilnim mjerama kako bi promijenile stanje u državi.

On kaže da su oštre mjere koje Iran koristi protiv političkih aktivista, studenata i boraca za ljudska prava osuđene na propast.

„Mi nismo teroristi, mi ne promoviramo nasilje, mi govorimo određene stvari koje se zasnivaju na osnovnim ljudskim pravima, mi izražavamo svoja gledišta. Vlasti nas iz straha kažnjavaju teškim zatvorskim kaznama, oni strahuju od onoga što mi imamo za reći. Ne vjerujem da nas strogo kažnjavanje, zatvor i nasilne mjere mogu zaustaviti. Mi smo odlučni, već smo platili za to, a platiti ćemo još i više, mi znamo svoja prava i ostvariti ćemo naše zahtjeve“, poručio je on.

Tabarzadi dodaje da Iranci zaslužuju sekularnu demokratsku vladu koja će poštovati prava svih građana.

Sve ovo se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je na YouTube-u postavljen još jedan video u kojem je prikazano nekoliko uglednih iranskih političkih zatvorenika u zatvoru Gohardasht.

(VIDEO: Politički zatvorenici u zatvoru Gohardasht)


Sve više poruka preko društvenih mreža

Aktivisti uveliko koriste društvene mreže, posebno facebook, kako bi širili vijesti i privukli pažnju na teškoće s kojima se suočavaju iranski politički zatvorenici nakon što su vlasti poslije predsjedničkih izbora 2009. počele sa strogim kažnjavanjem.

Veliki broj zatvorenika je u posljednje vrijeme poslalo otvorene poruke iz zatvora, opisujući loš tretman i mučenje od strane istražitelja. Te poruke su se širile putem društvenih mreža.

Mohammad Nourizad
Mohammad Nourizad
Mnogi od njih su se usudili kritizirati Vrhovnog vođu Ayatollah Ali Khameneija, koji ima svu političku i vjersku moć u državi.

Jedan od njih je i bivši politički zatvorenik Mohammad Nourizad koji je bio novinar dnevnog lista „Kayhan“.

Nourizad je kritizirao Khameneia u petnaest ovorenih pisama, uključujući i one koje je poslao iz zatvora Evin. On je pozvao i ostale da učine isto.

Još jedan zatvorenik Abolfazl Ghadiani, koji je uhapšen 2009. je prošle sedmice poslao otvoreno pismo iz zatvora u kojem poziva iranskog lidera da odstupi s vlasti.

„Osobe kao što sam ja nisu dale svoj život, energiju i slobodu tijekom revolucije kako bi omogućile Ali Khameneiju da vlada državom,“ napisao je Ghadiani, član mudžahedinskih reformista u Islamističkoj revolucijskoj partiji. On je okrivio Khameneija za vrlo lošu ekonomsku situaciju, sankcije i za mogući rat koji se predviđa u Iranu.
XS
SM
MD
LG