Dostupni linkovi

Iranski vrhovni vođa se priključio na Facebook


Fotografija sa Facebook stranice alatolaha Homneia na kojoj se nalaze on i ajatolah Homeini
Fotografija sa Facebook stranice alatolaha Homneia na kojoj se nalaze on i ajatolah Homeini
Autor: Golnaz Esfandiari (RSE), prevela: Ena Stevanović

Ajatolah Ali Hamnei je nedvojbeno jedan od najaktivnijih autoritarnih lidera na društvenim mrežama.

Iranski vrhovni vođa koji je već aktivan na Twitteru, društvenoj mreži Google + i stranici za razmjenu fotografija Instagram se sada priključio i na Facebook koji su iranske vlasti blokirale nazivajući ga „cionističkim“ i smatrajući ga sredstvom za sprovođenje „tihog rata“ protiv ove islamske republike.

Facebook stranicu „Khamnei.ir“ koja je pokrenuta 13.decembra, što je objavljeno na Twitter profilu iranskog vrhovnog vođe, do sada prati više od tri hiljade korisnika.

Facebook debi je posljednji potez Hamneijevog medijski osviještenog internet tima koji širi svoje ideje na nekoliko svjetskih jezika. Pomenuti tim stoji iza Hamneijeve sofisticirane internet stranice koja je dostupna na trinaest jezika.

Hamneijeva Facebook stranica će vjerovatno pokrenuti kontroverze i razljutiti milione Iranaca koji pristupaju Facebook-u putem proxi servera i moraju proći proces filtriranja.

Iranski novinar Hadi Nili kaže da se islamistička vlada služi različitim sredstvima kako bi širila svoje ideje i doprijela do svojih pristalica širom svijeta.

„Iz istog razloga zbog kojeg je pokrenuo Press TV na engleskom jeziku, TV postaju na španskom jeziku ili arapske kanale, Iran koristi Facebook i Twitter koji su jeftini i jednostavni za korištenje,“ kaže Nili.

Teheran: Tehničari nadgledaju podatke internet provajdera
Teheran: Tehničari nadgledaju podatke internet provajdera
Nili vjeruje da će Hamneijeva stranica privući više stranih korisnika Facebook-a nego iranskih koji joj vjerovatno neće poželjeti toplu dobrodošlicu.

Mnogi korisnici Facebook-a u Iranu pristupaju ovoj društvenoj mreži kako bi se povezali jedni s drugima, razgovarali o tabu temama kao što je državna cenzura, širili vijesti vezane uz potisnuti opozicijski pokret ili sudjelovali u online kampanjama za potporu političkih zatvorenika.

Za vrijeme uličnih prosvjeda protiv iranske vlade 2009. godine, aktivisti su koristili Facebook za objavljivanje i promidžbu amaterskih snimaka na YouTubu i ostalih materijala kojim je dokumentiran brutalni obračun s kojim su se suočili prosvjednici.

Iranski zvaničnici su takve aktivnosti smatrali prijetnjom te su uhapsili veliki broj aktivista zbog njihovih postova na Facebook-u. Bloger Sattar Beheshti koji je prošlog mjeseca preminuo u pritvoru je navodno uhapšen zbog aktivizma na Facebook-u.

Smijemo li ovdje vrijeđati

Abdolsamad Khoramabadi, iranski dužnosnik na čelu državnog tijela zaduženog za internet cenzuru i internet kriminal je izjavio da se postavljanje materijala koji se smatraju nemoralnim, koji se suprotstavljaju svetim islamskim principima ili narušavaju sigurnost i mir, smatraju zločinom.

Na Hamneijevoj Facebook stranici se trenutno nalaze samo četiri posta, uključujući i fotografiju mladog Hamneija koji hoda iza ajatolaha Ruholah Homeinija, utemeljitelja Islamske Republike Irana. Postovi su dobili kako pozitivne kritike, tako i negativne koje se odnose na Hamneijevu državnu politiku i cenzuru na internetu.

„Živio Hamnei! Smrt onima koji se protive Vijeću čuvara“, napisao je jedan od pristalica, odnoseći se na principe Vijeća čuvara islamskog naslijeđa po kojim vlada Hamnei.

Drugi korisnik je pohvalilo Hamneija jer se priključio na Facebook, smatrajući to dobrim načinom da se približi iranskoj omladini. Međutim, dodaje da bi stranica trebala biti deblokirana u Iranu.

„Ako Bog da, uklanjanjem filtera sa ove stranice, prisustvom sve većeg broja dužnosnika i prihvatanjem uvjeta omladine, budućnost ove države bi mogla postati svijetla,“ napisao je.

Veliki broj korisnika je pozvao na okončanje filtriranja Facebook-a od strane države.

„Da li [Ayatollah Hamnei] također koristi antifilter?“ sarkastično je upitao jedan od korisnika.

„Divno ste služili Iranu, šireći korupciju, prostituciju i laži,“ napisao je drugi korisnik.

Ne zna se hoće li administratori Facebook-a dozvoliti da takvi komentari i kritike budu prikazani na stranici. Kritiziranje Hamneija koji ima potpuni politički i vjerski autoritet prema Iranskom ustavu se u ovoj islamskoj republici smatra „crvenom linijom“, a oni koji je pređu mogu završiti u zatvoru.

„Smijemo li ovdje vrijeđati?“ upitao je jedan korisnik koji se odnosi na tužbe pokrenute protiv onih koji su zatvoreni jer su se suprotstavili Hamneiju.
XS
SM
MD
LG