Dostupni linkovi

Iranski muzičari ubijeni u pucnjavi u New Yorku


Članovi benda Yellow Dogs
Članovi benda Yellow Dogs
Tri iranska muzičara upucana su u New Yorku prije nego je počinitelj okrenuo pištolj prema sebi. Dvije žrtve su bile članovi iranskog indie rock benda Yellow Dogs, koji je postao poznat nakon učešća u nagrađivanom filmu 'No One Knows About Persian Cats' (Niko nije čuo za perzijske mačke).

Članovi iranskog indie rock benda Yellow Dogs su se doselili u SAD prije tri godine idući za svojim rock and roll snom u zemlji koja pruža veće slobode.

U Iranu, Yellow Dogs su bili dio underground muzičke scene. Kako su rock koncerti zabranjeni u zemlji, bendovi su bili prisiljeni da rade u tajnosti da bi izbjegli kaznu.

Detalji pucnjave u zgradi u Brooklynu, u New Yorku, su još uvijek nejasni, ali je 11. novembra dva člana benda, dva brata, ubila osoba koju su mediji identifikovali kao muzičara drugog benda. Počinilac je također upucao drugog muzičara u istoj zgradi, nakon čega je počinio samoubistvo.
Članovi benda Yellow Dogs
Članovi benda Yellow Dogs

Menadžer benda, Ali Salehzader, je rekao za 'The New York Times' da su Soroush Farazmand, gitarista, i Arash Farazmand, bubnjar, ubijeni.

Još jedan muškarac u zgradi je navodno preživio pucnjavu i ranjen je u ruku. Njegovo stanje je stabilno.

Razlog za napad, koji se desio nakon ponoći, nije jasan. Neki su mediji naveli da je ubica bivši član Yellow Dogs benda koji je izbačen nakon svađe oko novca.

Istražitelji još uvijek pokušavaju otkriti detalje vezane za ovu pucnjavu.

U izvještajima se navodi da su policajci koji su došli na mjesto zločina našli tijela tri muškarca na drugom i trećem spratu. Dvojica su upucana u glavu, a jedan u grudi, navela je policija. Tijelo počinitelja je pronađeno na krovu zgrade, a pored njega se nalazila puška. Navodno je umro od rane na glavi koju si je sam zadao.

Tragični incident je šokirao i rastužio fanove Yellow Dogs-a.

Yellow Dogs su bili među underground muzičarima u poznatom filmu Bahmana Ghobadija 'No One Knows About Persian Cats', koji se fokusirao na iransku underground muzičku scenu.

(VIDEO: Trejler za film 'No One Knows About Persian Cats')


Film je teheranskom bendu donio slavu, ali i protivljenje režima, što je rezultiralo njihovom odlukom da napuste zemlju i zatraže azil u SAD-u.

U jednoj od scena iz filma, bend je na probi u napravljenom studiju na krovu zgrade u Teheranu. U intervjuu datom 2011. godine, članovi benda su rekli za RFE/RL da su sami napravili studio sa potpunom zvučnom izolacijom.

"To je bila naša bina za vježbanje koju smo sopstvenim rukama izgradili još 2006. ili 2007., ili tako nešto," rekao je bend.

Sve što su željeli, kazali su, jeste da ostvare svoj san i 'sviraju muziku svuda po svijetu'.

"Ne volimo koristiti svoju iransku nacionalnost za slavu. Postoje (iranski muzičari) koji to žele, koji preuveličavaju te teme (Represija i narušavanje ljudskih prava u Iranu. op.ur.) samo da bi išli na festivale i zaradili."

Članovi benda su napustili Iran nakon masovnih protesta na ulicama 2009. godine, uzrokovanih ponovnim izborom bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinejada. Rekli su da su među uhapšenim i povrijeđenim demonstrantima bili i njihovi prijatelji.

"Mnogo naših prijatelja se našlo u problemima, neki su otišli u bolnicu, neki su uhapšeni. Neki policajci, ne znamo da li su bili iz vlade, su došli i slikali tu mračnu kuću, prostoriju za vježbanje koju smo imali na krovu, a dosta više pažnje smo privukli nakon filma. Mislili smo da bi to za nas moglo biti opasno, posebno zbog naše muzike, zbog naše muzike jer mi pjevamo na engleskom i većina ljudi (u Iranu) nas ne razumije - ali ako pogledate naše tekstove, oni su zaista agresivni."

Nakon što su pobjegli iz Irana, nastupali su u Istanbulu, što je bio njihov prvi javni koncert. Njihova rock and roll karijera je nastavljena u New Yorku, gdje se bend nastanio u Brooklynu i svirao na poznatim događajima i festivalima.

*Prevela: D.F.
XS
SM
MD
LG