Dostupni linkovi

Iranski kompjuteri u “Plamenu”


Sajt Kaspersky Laba pokazuje program kompjuterskog virusa poznatog kao Flame
Sajt Kaspersky Laba pokazuje program kompjuterskog virusa poznatog kao Flame
Charles Recknagel (priredila: Sabina Čabaravdić)

Iranske je kompjutere neko zarazio virusom kojeg stručnjaci nazivaju najmoćnijim do sada. Nazvan je Flame (plamen), a pretpostavlja se da je najjače oružje koje je upotrijebljeno u virtualnom ratu protiv Irana. Neke su Vlade naime osumnjičene da, posredstvom kompjutera žele sabotirati napredak iranskog nuklearnog programa.

Što je Flame i što može učiniti?

Flame je kompjuterski virus koji je, prema navodima Teherana, “inficirao” njihove kompjutere kako bi ukrao povjerljive informacije i izazvao masovno brisanje podataka. On zapravo omogućava “njuškanje” svih komunikacija u mreži, snimanje razgovora, praćenje aktivnosti na tastaturi. Podaci tako skupljeni vraćaju se natrag onome ko je virus i “angažovao”.

Koji su kompjuteri pogođeni u Iranu i kakva je šteta već nanesena, nije poznato. Iranci su ga najprije uočili u Ministarstvu energetike i Nacionalnoj naftnoj industriji, a vijest je procurila nakon što je Teheran u istrazi zatražio pomoć UN-ove agencije.

Agencija se obratila privatnoj ruskoj antivirusnoj softverskoj firmi Kaspersky Lab, nakon čega je u Moskvi objavljeno da je u pitanju “jedna od najkompleksnijih prijetnji ikad otkrivenih".

U Moskvi tvrde da Flame može biti i jedan od “najzločestijih” programa ikad pronađenih. Magnus Kalkuhl iz tvrtke Kaspersky Lab, kaže da je očigledno virus već godinama aktivan, samo da do sada nije bio otkriven.

“Nisu nam nepoznati virusi “špijuni”. Susretali smo se s tim. Ali ono što je interesantno kod ovog jeste da on “radi” već dvije godine, ali da ga niko nije primjetio”, kaže Kalkuhl.

Što je novo kod Flame-a?

Ovaj virus sam može da radi ono što su “virtualni ratnici” do sada mogli postići jedino kombinacijom više njih. To znači da naručiocima “puštanja virusa” u nečiji sistem, Flame može dostaviti najkompletniju sliku o tome za šta se kompjuteri koriste.
Kompjuterski inženjer u Teheranu
Kompjuterski inženjer u Teheranu

Boldizsár Bencsáth (Boldižar Benčat), kompjuterski stručnjak za kriptografiju i sigurnost sa Univerziteta u Budimpešti analizirao je Flame kojeg su pronašli u nekim mađarskim kompjuterima. On kaže da funkcije koje Flame ima nisu nepoznate niti nove, ali je jedinstveno to što su sve stavljene u jedan izuzetno veliki softverski paket, oko 20 Mb.

Ko je razvio virus i zašto?

Još je jako rano da bi se to znalo, ali veličina softverskog paketa ukazuje na to da se na njemu radilo godinama i da iza njega sigurno stoji državna špijunaža, a ne hakeri ili kriminalci.

Iranci su izjavili da Flame pokazuje “jake sličnosti” sa Stuxnet-om virusom kojim su njihovi kompjuteri bili zaraženi 2010.godine. Tada je zvanični Teheran optužio Izrael i SAD.

No, Kaspersky Lab, koji Flame karakterizira dvadeset puta komplikovanijim od Stuxnet-a, kaže da u kodu virusa ne postoje podaci koji navode pripadnost Flame-a ijednoj naciji.

Može Plamen napasti moj kućni kompjuter?

Za sada postoje prijave o “zarazi” u Iranu, Palestini, Egiptu, Sudanu, Siriji, te na nekim kompjuterima u Mađarskoj koji imaju neku vezu s Bliskim istokom.

Sve indicije govore da je infekcija ciljana i samo za određene potrebe, pa samim tim i samo za “važne korisnike”. Preskupa je to, i prevelika alatka da bi neko njome išao zaraziti neki kućni kompjuter, kažu stručnjaci.
XS
SM
MD
LG