Dostupni linkovi

Žene u iranskom drevnom sportu do sada rezervisanom za muškarce


Iranski "drevni sport" – ili "varzeš bastani" – tradicionalni oblik sportskih aktivnosti koji kombinuje elemente islama i drevnih persijskih verovanja, već dugo je isključivo u muškom domenu.

Ali ne više u toj meri. Poslednjih godina sve je više žena koje se bave tom disciplinom, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

POGLEDAJTE: Iranka izvodi drevnu disciplinu varzeš bastani u tradicionalnoj gimnastičkoj sali zurhane.

Taj sport se takođe naziva "varzeš pahlavani", što znači sport heroja. Uključuje vežbe snage, rvanje i sufijskog okretanja na udare bubnjeva i stihove epskih pesama koje recituje "moršed" – majstor koji vodi rituale unutar tradicionalnih gimnastičkih sala poznatih kao "zurhane" ili "kuće snage".

Žene se međutim suočavaju s protivljenjem onih koji tvrde da varzeš bastani i zurhane pripadaju muškarcima i da prisustvo žena skrnavi njihovu svetost.

Ti kritičari kažu da samo muškarci smeju da izvode drevne rituale za koje se veruje da su prvobitno bili namenjeni obuci ratnika i ulivanju etičkih kodeksa u njih.

Nastup azerbejdžanskih zaljubljenika u varzeš pahlavani tokom proslave persijske Nove godine, poznate kao Noruz, u Bakuu.
Nastup azerbejdžanskih zaljubljenika u varzeš pahlavani tokom proslave persijske Nove godine, poznate kao Noruz, u Bakuu.

Žene koje pomeraju granice diskriminatornih zakona i praksi Islamske Republike, ne slažu se s tim. One kažu da imaju pravo da se bave iranskim drevnim epskim sportom, simbolom ponosa koji je unet u Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.

One traže podršku vlasti i starijih ajatolaha, dok preko društvenih medija utiču na javno mnjenje.

"Ne postoji drugi sport u kojem ženama nije dozvoljeno da učestvuju", rekla je za RSE jedna od sportistkinja varzeš bastanija koja nije želela da joj bude navedeno ime.

"Mnogo talentovanih žena"

Ona je rekla da je broj žena koje izvode taj drevni oblik sporta relativno mali, ali da brzo raste. "(Među nama) ima puno talentovanih žena koje mogu da zablistaju", rekla je ona.

Mnoge žene koje vežbaju varzeš bastani navodno su se zaljubile u taj sport preko muških rođaka koji se njime bave.

"Vežbamo kod kuće osim ako ne nađemo praznu zurhane gde možemo da koristimo sprave", rekla je ona za RSE.

Međutim, čak i kada mogu da uđu u tradicionalnu gimnastičku salu, žene ne mogu da stupe u "gaud" – osmougaona arena u kojoj vežbaju sportisti – koji je za njih i dalje nepristupačan kao "sveto mesto", rekla je ona.

Prošle nedelje su upravnik i majstor zurhane blizu Teherana otpušteni nekoliko sati pošto je na internetu objavljen video snimak koji prikazuje ženu koja izvodi vežbe vazeš bastani u zasvođenom delu sale.

Žena kojoj nije navedeno ime je, kako je izvešteno, nastupala nekoliko minuta, dok je majstor zurhane udarao u svoj bubanj kako bi iskazao poštovanje. "Zašto ta gospoda ne dozvoljavaju ženama da vežbaju u oblasti koja je ukorenjena u kulturu, tradiciju i religiju ove zemlje", preneli su iranski mediji izjavu otpuštenog menadžera zurhane Valiolaha Kargara. "Naši stariji sveštenici su jasno rekli da ne postoji zabrana prisustva i aktivnosti žena u zurhani".

"Zurhane nije svetije mesto od džamije ili Božje kuće (Velika džamija u Meki, koja se smatra najsvetijim mestom islama) da zabranjuje ulaz ženama ", rekla je iranskim medijima poznata aktivistkinja i sportistkinja Rajehe Mozafarian.

"Nemaju razloga da zabranjuju naše aktivnosti", rekla je ona, dodajući da je lično dobila verske uredbe od tri starije ajatolaha za podršku bavljenja žena drevnim iranskim sistemom sporta.

"Fatva kaže da ako se žene bave sportom u punom hidžabu i ne navode na greh, to je onda prihvatljivo", rekla je ona. "A to se odnosi i na varzeš bastani".

Grupa studenata teologije i drugih, uključujući nekoliko sportista, 7. juna su ispred teheranske zurhane organizovali protest protiv omogućavanja ženama da se bave drevnim sportom.

"Nema logičnog razloga"

U saopštenju koje su objavili iranski mediji, oni su naveli da je trening žena u zurhane "za osudu". Tvrde da je učešće žena "mrlja" u radu zvaničnika, navodeći da u toj oblasti "apsolutno nema traga prisustva žena".

Reagujući na protest, šef Sportske federacije zurhanea Modžataba Džohari rekao je da iza toga nema logičnog razloga.

Džohari je rekao da žene vežbaju u teretanama širom zemlje na "zapadnu muziku koja je saglasna s našom kulturom" bez ikakvih problema. "Zašto bismo bili protiv naših žena koje drže korak s muškarcima ili su čak ispred njih u mnogim oblastima", rekao je Džohari za poluzvaničnu novinsku agenciju ISNA.

Džohari je ukazao da je specijalna odeća dizajnirana za "brojne" učesnica. "Cilj je da žene vežbaju u zurhane u ženskoj atmosferi u odeći koja savršeno odgovara statusu i dostojanstvu te oblasti", rekao je on.

Sportisti su takođe izrazili podršku učešću žena, uključujući Hamidrezu Kordija koji je pozvao protivnike da gledaju svoja posla. "Molim vas, rešite se tih ideja. Ili se makar nemojte mešati", rekao je Kordi. "Jedan od razloga zašto ovaj sport nije uključen u Olimpijske igre je što u njemu nema žena".

Kontroverza je još jedan primer kako iranske žene – uprkos preprekama, sistematskoj diskriminaciji i državnoj represiji – nastavljaju da se opiru društvenim, verskim i političkim konvencijama kako bi podigle svesti i borile se za unapređenje svojih prava, rekla je Sanam Vakil, zamenica direktora programa za Bliski istoka i sever Afrike u Četam hausu (Chatham House) u Londonu.

"Natezanje oko žena i sporta zahteva veću pažnju vlade i zahteva veći pritisak javnosti na politički establišment da se pozabavi diskriminatornim praksama", rekla je Vakil za RSE.

Mozafarija je, sa svoje strane, rekla da će i dalje vršiti pritisak za pravo žena da vežbaju varzeš bastani. "Čak i ako je to samo kod kuće, nastaviću da vežbam i objavljujem video snimke svojih vežbi da vide žene u mojoj zemlji", rekla je Mozafarijan za dnevni list Šark.

XS
SM
MD
LG