Dostupni linkovi

Iranci glasaju na parlamentarnim izborima


Iranci glasaju na parlamentarnim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Iranci glasaju na parlamentarnim izborima, 2. mart 2012.

U Iranu se u petak održavaju parlamentarni izbori na kojima oko 48 miliona Iranaca bira 290 poslanika.

Iranski zvaničnici pozivaju građane da izađu na izbore u što većem broju, dok se zemlja suočava sa sve jačom međunarodnom izolacijom i sankcijama zapadnih sila zbog nuklearnog programa Irana.

Oko 3.400 kandidata učestvuje na izborima, koje bojkotuju glavni reformistički pokreti iz opozicije uz znak protesta zbog represije koju vlada sprovodi nad opozicijom nakon reizbora Mahmuda Ahmadinedžada za predsednika države 2009.

(FOTOGALERIJA: Glasanje u Iranu, 2. mart 2012.)


Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei predviđa visoku izlazbost i opisuje izbore kao "još jedan šamar" zapadnim silama.

On je glasao ubrzo nakon otvaranja biračkih mesta, saopštila je državna televizija.

"Što više birača izađe na izbore to će nam biti korisnije za budućnost, prestiž, sigurnost i imunitet naše zemlje", rekao je on.

Pristalice Hamneija kritikuju Ahmadinedžada, jer nije uspeo da oživi ekonomiju Irana.

Vlasti podstiču građane da glasaju opisujući izbore kao versku dužnost i upozoravaju da bi niska izlazbost mogla da ohrabri "zapadne neprijatelje" da napadnu Iran.

Iranska opozicija u petak je pozvala Irance na bojkot parlamentarnih izbora.

"Pozivamo sve one koji veruju u stvarnu slobodu da ne glasaju na izborima i da pokažu da im je dosta simboličnih izbora", saopšteno je internet stranici opozicijske grupe Jaras, prenosi DPA.

Nakon predsednički izbori u junu 2009. usledili su masovni protesti koji su izazvali brutalnu reakciju vlasti.

Na poslednjim parlamentarnim izborima 2008. izlaznost je bila 55,4 odsto. U odsustvu verodostojnih anketa, više zvaničnika je prognoziralo da će izlaznost ovog puta biti veća, 60 odsto.

U predizbornoj kampanji nisu pominjana ekonomska ni socijalna pitanja, iako je inflacija veća od 20 odsto, a nezaposlenost, prema zvaničnim podacima, 12 odsto.
XS
SM
MD
LG