Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodatno pogoršavanje odnosa Irana i Velike Britanije


Teheran, prosvjedi

Iranske vlasti zatvorile su nekoliko službenika Britanske ambasade u Teheranu, pod optužbom da su imali „ulogu“ u post izbornom nasilju. London je odbacio optužbe i zatražio da se uhapšeni oslobode „neozlijeđeni“. Hapšenje zaposlenih Iranaca u britanskoj ambasadi uslijedilo je nakon sve većih tenzija između Zapada, posebno Velike Britanije i Teherana.

Iranska agencija Fars je objavila da je osam zaposlenika britanske amabasade uhapšeno. Rečeno je da su imali „ određenu ulogu“ u posljednjim nemirima, no nije precizirano što su konkretno na umu imale iranske vlasti.

David Miliband
Britanski šef diplomacije David Miliband je na međunarodnoj konferenciji Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju na Krfu izrazio duboku zabrinutost, i uputio oštar prosvjed Iranu u ime svoje vlade.

„Ideja da britanska ambasada stoji iza protesta u Teheranu, je bez ikakvog temelja“, rekao je Miliband.

Više od dvadeset ljudi poginulo je od 12. juna u protestima koje su izazvani spornim ishodom predsjedniičkih izbora.

Ayatollah Ali Khamenei
Vrhovni vjerski lider, Ajatolah Ali Khamenei pozvao je danas na na jedinstvo u zemlji. On je do sada više puta oštro napao Zapad. Veliku Britaniju je nazvao „najopasnijim“ iranskim neprijateljom. Teheran je do sada otkazao gostoprimstvo dvojici britranskih diplomata. London je uzvratio istom mjerom i protjerao dvojicu iranskih diplomata.

Vijeće čuvara iranske revolucije trebalo bi do ponedjeljka donijeti defintivnu odluku oko izbora. Neke informacije govore da bi ona biti i prolongirana za nekoliko dana.

Ovo, dvanaestočlano tijelo, je ponudilo djelomično prebrojavanje glasova, no Mirhossein Mousavi i Mehdi Karobi su to odbili. Mousavi traži ponavljanje izbora, no u subotu je rekao da bi prihvatio ishod proteklih izbora pod uvjetom da novo prebrojavanje glasova obavi
nezavisno tijelo.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG