Dostupni linkovi

Seksualno ropstvo u iranskim zatvorima


Zatvor Evin, Teheran
Zatvor Evin, Teheran
Piše Robert Tait, priredila Dinka Jurković

Od svih kontroverzi koje su se pojavile u iranskim spornim predsjedničkim izborima 2009. najosjetljivije su višestruke optužbe za silovanje muškaraca i žena, zatvorenika, prepuštenih u ruke drugih zatvorenika i čuvara zatvora.

Optužbe - u mnogim slučajevima potkrijepljene medicinskim dokazima – donijele su val službene poruge poraženom predsjedničkom kandidatu, reformisti, Mehdi Karrubiju, koji ih je javno iznio.

Silovanje, prije svega, je velika tabu tema u islamskom režimu, koji propovijeda ton pobožnosti kako u svakodnevnom životu tako i u seksualnim odnosima.

Posljednje optužbe je uputio pro-reformski novinar i Karrubijev pristalica, Mehdi Mahmudian, u otvorenom pismu vrhovnom vođi Irana, ajatolahu Ali Khameneiju.

Seksualno ropstvo

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei
Razlika ovaj put je u onome što priča seksualno zlostavljanog Mahmudiana, nije dio kazne zvaničnog režima već zatvorski teror protiv političkih zatvorenika.

Zapravo radi se o seksualnom ropstvu zatvorenika koji nisu u stanju da se brane od nasilnih, takođe zatvorenih osoba.

Mahmudian koji se nalazi u zatvoru od septembra 2009. ovako opisuje ta stravična dešavanja u zatvoru Rajai Shahr, u blizini Teherana:

„U Rajai Shahru, svako ko god izgleda dobro a nije fizički jak ili nema novaca da plati svoju zaštitu prisiljen je da svaku noć provede u ćeliji gdje će biti silovan. Takvi zatvorenici se tretiraju kao objekti, oni su nečije vlasništvo i čak nekada mogu biti prodani nekom drugom.“

Politički zatvorenici kao najgori kriminalci

U nekoliko dijelova zatvora, kaže Mahmudian, sodomija je „svakodnevno prihvatljiva praksa“.

Mahmudijan je u prilici da govori o tome zato što su politički zatvorenici u istim prostorijama kao i najgori kriminalci. On je svjedočio i u slučaju mladog političkog zatvorenika koji je bio silovan sedam puta u jednoj noći. Kada se mladić žalio čuvari su ga zatvorili u samicu, umjesto da nešto preduzmu protiv silovatelja.

U pismu koje je Mahmudian poslao Khameneiu, koje je napisao u septembru prošle godine, ali tek je sad dospjelo u javnost, on piše:

„Ovdje u Raji Shahr zatvoru koji je pod vašom kontrolom,građani zemlje pod vasim vođstvom, iznajmljuju se za 250.000 tomana (250 dolara), gdje žrtve nemogu naći put spasenja.“

Mahmudian, kojem se pogoršalo zdravstveno stanje zbog zlostavljanja tijekom zatočeništva, također svjedoči o prisustvu droge u zatvoru, te premlaćivanju političkih zatvorenika lancima i kablovima.
Mohammad Javad Larijani

Nakon što je bio u zloglasnim zatvorima: Evin, Kachouyiu, kao i Rajai Shahr, Mahmudian kaže da su narkotici slobodno dostupni u sva tri bez obzira na količinu koju zatvorenik želi. Šest mjeseci čekao je odjevne predmete.

Mnogi zatvorenici postali su ovisnici, dobili su AIDS i hepatitis, no i dalje su bili sa ostalim zatvorenicima zajedno. Spolnim odnosima bolesti su se brzo prenosile sa jednih na druge.

Posljednje u nizu zatvorskih pritužbi

Podsjetio je Khameneia u svom pismu na brutalne metode teheranskog zatvorskog centra Kahrizak 2007. Zatvoren je na osnovu naloga vrhovnog vođe dvije godine kasnije, nakon nekoliko uhićenja u post izbornim prosvjedima, uključujući i hapšenje sina istaknutiog vladinog znanstvenika, koji je podlegao mučenju i premlaćivanju.

Ovo je treći pismeni prigovor o uvjetima unutar iranskog zatvora koji se pojavio u posljednjih nekoliko dana.

Dana 8. maja pro-reformska web stranica (kaleme.com), objavila je otvoreno pismo šefa iranske islamske Komisije za ljudska prava, Mohammad Hassan Ziaeefara u kome 600 familija ženskih političkih zatvorenika prosvjeduju protiv uvjeta u zatvoru Gharchak. Zatvorenicima je uskraćena redovna hrana, voda i higijenske potrebe.

I Zia Nabavi, zatvoreni iranski studentski vođa, napisao je prošlog tjedna pismo Mohammadu Javadu Larijaniu, šefu pravosuđa Odjela za ljudska prava, o uvjetima u Karun zatvoru, u Ahvazu, na jugozapadu Irana.

Ističe da je zatvor pretrpan, prljav i da je 1.500 zatvorenika bilo prisiljeno spavati vani u dvorištu, bez obzira na vremenske prilike.
XS
SM
MD
LG