Dostupni linkovi

Iran u džakovima šalje novac Avganistanu


Predsednik Hamid Karzai (desno), sa svojim iranskim kolegom Mahmudom Ahmadinedžad na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kabulu, 10. mart 2010
Iran je potvrdio da šalje pomoć Kabulu, nakon što je predsednik Avganistana Hamida Karzai saopštio da u njegovu zemlju stižu “vreće” novca iz Teherana. Ova priznanja usledila su nakon otkrića “Njujork tajmsa” proteklog vikenda. U Vašingtonu izražavaju zabrinutost zbog pomenutih transakcija.
Avganistanski predsednik je bio prinuđen da u ponedeljak prizna da novac stiže u vrećama, ali je negirao da je reč o tajnim plaćanjima, već o transparentnoj pomoći čiji je cilj da pokrije troškove njegove kancelarije

Portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast kazao je da Teheran pomaže Avganistanu u rekonstrukciji zbog duboke zabrinutosti za stabilnost svog suseda.

“Njujork tajms” je objavio da u kancelariju avganistanskog predsednika Hamida Karzaia stiže između jednog i dva miliona dolara u gotovini svakog drugog meseca. Ovaj list piše, pozivajući se na anonimne izvore, da novac iz Irana služi za “podmazivanje”, odnosno potplaćivanje poslanika, plemenskih starešina, pa čak i komandanata talibana – kako bi se obezbedila njihova lojalnost Karzaiju.

Avganistanski predsednik je bio prinuđen da u ponedeljak prizna da novac stiže u vrećama, ali je negirao da je reč o tajnim plaćanjima, već o transparentnoj pomoći čiji je cilj da pokrije troškove njegove kancelarije. On je kazao da će Avganistan nastaviti da traži pomoć iz Irana, dodajući da SAD šalju novac na sličan način.

“Avganistan je zemlja koja veoma dobro zna svoj posao i zahvalni smo Iranu zbog pomoći i šef mog kabineta Umer Daudzai je prima sledećei moje instrukcije", kaže Karzai.
Filip Krouli, portparol Stejt departmenta, Vašington

Vašington je reagovao uzdržano. Portparol Stejt departmenta Filip Krouli (Philip Crowley) kaže da SAD nemaju problem sa tim što teheran pomaže Avganistan.

“Ne dovodimo u pitanje pravo Irana da pruža finansijsku pomoć Avganistanu, niti pravo Avganistana da prihvati pomoć. Mislimo da je važno Avganistancima omogućiti da oblikuju svoju budućnost bez negativnih uticaja suseda", kaže Krouli.

On je istakao da SAD uvažavaju činjenicu da Iran, kao sused Avganistana, igra ulogu u njegovom razvoju. Međutim, Vašington postavlja pitanje da li su donacije u gotovini u direktnoj vezi sa političkim ciljevima Teherana.

“Prepuštamo avganistanskoj vladi da govori o upotrebi finansijske pomoći iz drugih zemalja, ali smo i dalje skeptični prema motivima Irana s obzirom na istoriju njegove destabilizirajuće uloge u odnosu na susede”
, istakao je Kouli.

Američki zvaničnici odavno izražavaju zabrinutost da Iran nastoji da podrije borbu međunarodnih snaga u Avganistanu protiv militanata. Čelnici NATO-a su u više navrata optuživali Teheran da naoružava i finansira talibane.

Mada su odnosi između SAD i Karzaija nekada bili veoma srdačni, poslednjih meseci su, međutim, izbile prve varnice, uključujući i oko regularnosti poslednjih predsedničkih izbora u Avganistanu. Karzai je, navodno, u aprilu zapretio da će se pridružiti talibanima ukoliko međunarona zajednica ne prekine pritiske na njega da sprovodi reforme.
XS
SM
MD
LG