Dostupni linkovi

Najavljene nove sankcije Iranu


Kompleks za obogaćivanje uranijuma u Iranu
Kompleks za obogaćivanje uranijuma u Iranu
Međunarodna zajednica najavila je nove, čvršće, sankcije Iranu zbog odluke Teherena da počne s 20 postotnim obogaćivanjem urana.

No, za takvu odluku sve stalne članice UN moraju imati usaglašan stav. U toku su diplomatske akcije koje trebaju uvjeriti i Rusiju i Kinu da podrže sankcije Svjetske organizacije.

Američka državna tajnica Hillary Clinton nastojati će od saudijskog kralja Abdullaha dobiti uvjeravanja da će ta arapska zemlja opskrbljivati Kinu naftom kako bi Peking podržao čevrti krug sankcija Ujedinjenih naroda.

Kina iz Irana uvozi oko 400 tisuća barela nafte dnevno, a za privredu koja je najbrže rastuća u svijetu važna je redovita opskrba ovim energentom.

Govoreći na američko islamskom forumu u nedjelju Clinton je pozvala još jednom Iran da razmisli da li će nastaviti obogaćivanje urana.

„Što Iran ima kriti? Zašto ne poštuje svoje međunarodne obaveze koje bi ga vodile političkim i ekonomskim integracijama od kojih bi koristi imao iranski narod. Iran je ostavio međunarodnoj zajednici malo izbora. Ipak, zajedno možemo utjecati na Iran da odustane od svojih opasnih političkih odluka,“ rekla je državna tajnica.



Kina se i dalje protivi uvođenju sankcija i ponavlja da bi se rješenje trebalo naći diplomatskim putem.
Analitičari ističu da bi Peking mogao biti za sankcije ukoliko dobije garancije Saudijske Arabije za redovite isporuke nafte.

Analitičari, međutim, ističu da bi Peking mogao biti za sankcije ukoliko dobije garancije Saudijske Arabije za redovite isporuke nafte. Ova arapska zemlja postala je najveći trgovinski partner Kini koja od nje kupuje milijun barela nafte dnevno.

U promjenu stavova Pekinga uvjeren je i američki potpredsjednik Josef Biden. To je kazao u poznatoj emisiji NBC-a „Meet the press“.

„Iranski režim je sve izoliraniji. U vlastitoj zemlji od svojih građana, u regiji od susjeda. Imamo podršku svih, od Evrope do Rusije, i vjerujem da imamo značajniju potporu Kine za uvođenje novih sankcija. Iran treba dodatno izolirati i staviti režimu do znanja da se ne može tako ponašati,“
rekao je Biden.

Kao dio međunarodnih nastojanja da se izvrši pritisak na Iran je i današnji posjet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Moskvi, gdje će razgovarati s ruskim predsjednikom i premijerom, Dmitrijem Medvedovim i Vladimirom Putinom.
XS
SM
MD
LG