Dostupni linkovi

Oštra reakcija Irana na nove sankcije


Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast
Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast
Iran osuđuje strožije sankcije koje mu je nametnula Evropska unija, ocjenjujući kako će to iskomplikovati nuklearni spor. Ministri vanjskih poslova EU u ponedeljak su odobrili listu sankcija koje se odnose na vanjskotrgovinski, bankarski i energetski sektor te zemlje.

Sankcije unije se posebno odnose na industriju gasa i nafte.

Portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast izjavio je danas, da sankcije ne pomažu nastavku pregovora, niti će promijeniti volju iranske nacije da slijede svoja, kako je rekao, legitimna nuklearna prava.

On je kazao kako Iran smatra da je je najnoviji potez Evropske unije, još jedan korak ka neprijateljstvu prema iranskoj naciji. Također je upozorio da će to imati negativne posljedice prema inicijatorima ovih sankcija.

Primjedbe Irana dolaze dan nakon sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u Briselu koji su odobrili spisak mjera prema toj zemlji, a koje pravno na snagu stupaju danas.

Mjerama Evropska unija pokušava da natjera Teheran da odustane od obogaćivanja urana i drugih spornih aspekata njegovog nuklearnog programa.
Stručnjaci predviđaju da će, bez nove zapadne tehnologije, nastaviti da pada produktivnost iranskog energetskog sektora.


"Naravno, to nikada nije dobro za narod, kada su sankcije u pitanju. To nije dobro ni za nas. Ali bilo bi mnogo gore da se dozvoli Iranu da proizvode nuklearno oružje. Oni koji govore samo o troškovima koje proističu iz sankcija nisu uvjerljivi. Dramatičnije je vrijeme koje će doći, ako Iran bude imao nuklearno oružje", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Gvido Vestervelle.

Mjere Evropske unije prema Iranu najviše su usmjerene prema vanjskotrgovinskom, bankarskom i energetskom sektoru te zemlje.

Nove sankcije zabranjuju prodaju i snabdijevanje ili prenos energetske opreme i tehnologija koja Iran koristi za rafinaciju, istraživanje i proizvodnju.

Razgovori bez preduslova

Stručnjaci predviđaju da će, bez nove zapadne tehnologije, nastaviti da pada produktivnost iranskog energetskog sektora.

Trenutno, Iran uvozi 40 posto goriva da bi zadovoljio domaću potražnju.

Dodatne sankcije omogućuju zemljama članicama Evropske unije da prate iranske banke koje posluju u Evropi.

I evropski aerodromi će kontrolisati svaki teret koji dolaze ili odlazi u Iran, osim onih u kojima ograničene količine robe prenose
Sada se postavlja pitanje - da li će sankcije Iranu doprinijeti tome da ta zemlja pregovora.
putnički avioni.

Odmah nakon što su države članice Evropske unije najavile mjere protiv Irana, Kanada najavljuje slične mjere zabrane.

Istovremeno, rusko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je danas saopštenje za javnost u kojem se navodi da se Moskva snažno protivi jednostranim ili kolektivnim sankcijama protiv Irana koje prevazilaze sadašnje sankcije Vijeća sigurnosti UN-a.

Sada se postavlja pitanje - da li će sankcije Iranu doprinijeti tome da ta zemlja pregovora.

Iranski izaslanik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju izjavio je u ponedeljak da je Teheran spreman za razgovore bez preduslova, ukoliko međunarodna zajednica želi da nastavi raspravu.

Dosadašnji pregovori, u kojima su posredovali Turska i Brazil, zahtijevali su od Irana da odustane od proizvodnje obogaćenog urana.

Dogovori su propali početkom ove godine, a u junu su UN usvojile četvrti paket sankcija protiv Teherana.

Iako je Iran najavio ovog mjeseca da bi novi pregovori mogli početi u septembru, pitanje je da li je ta zemlja spremna da zaustavi svoj program obogaćivanja urana.
XS
SM
MD
LG