Dostupni linkovi

Iran odbacuje američki rok


Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad odbacio je u utorak rok koji je postavila američka administracija da Teheran prihvati dogovor o zamjeni obogaćenog uranijuma za nuklearno gorivo.

Iran negira navode Zapada da nastoji da napravi nuklearno oružje.

Cilj Sporazuma postignutog u UN je da se smanje zalihe obogaćenog uranijuma u Iranu, što bi odagnalo strahovanja da je taj materijal namijenjen proizvodnji nuklearnog oružja.

U govoru pristalicama u gradu Širaz na jugu Irana, iranski predsjednik je rekao da Zapad može da postavlja "krajnje rokove koliko hoće", ali da Iran za to ne mari.

„Oni su nam rekli da postoji rok koji moramo ispuniti do kraja godine. Ja kažem, ko su oni da nam postavljaju krajnje rokove? Mi njima dajemo rokove da promijene ponašanje. Ukoliko ne promijene ponašanje, mi ćemo tražiti naše istorijsko pravo od njih“, rekao je Ahmadinedžad.

Iranski predsjednik kritikovao je Vašington, poručivši da Iran neće dozvoliti da SAD dominiraju u tom regionu.

Istovremeno, iranske snage sigurnosti sukobile su sa pristalicama opozicije na sahrani jednog od najuticajnijih iranskih disidenata, ajatolaha Huseina Ali Montazerija.

Desetine hiljada ljudi prisustvovale su pogrebu u svetom gradu Komu, iako su vlasti mnogima spriječile dolazak. Okupljeni su uzvikivali opozicione parole.

U pogrebnoj povorci bila su i dvojica opozicionih lidera, Mir Husein Musavi i Mehdi Karubi.

Ajatolah Montazeri je bio jedan od arhitekata revolucije 1979. i u jednom trenutku se očekivalo da postane vođa, ali je pao u nemilost nakon sukoba sa ajatolahom Homeinijem.

Kasnije je ovaj ugledni šiitski duhovnik postao otvoreni kritičar predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada, naročito poslije spornih izbora u junu.

Ajatolah Montazeri je više puta optužio upravu zemlje da sprovodi diktaturu u ime islama i da do oslobođenja, koje je trebalo da bude cilj revolucije 1979., nikada nije došlo.
XS
SM
MD
LG