Dostupni linkovi

Može li se Rafsanjani vratiti na političku scenu


Akbar Hashemi Rafsanjani, 8.ožujak 2011
Akbar Hashemi Rafsanjani, 8.ožujak 2011
Piše Robert Tait, priredila Mirjana Rakela

U filmu Stevena Spielberga "Ralje", smrt morskog psa značila je kraj priče. U novim nastavcima prava priča bila bi ona o čovjeku koji pojede ribu.

8. marta Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, stup iranske islamske revolucije i svojedobno pouzdanik ajatolaha Ruhollah Khomeinia, pretrpio je nedvojbeno najveće, u nizu poniženja, koja su prethodno doživljavali i drugi oponenti aktualnog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada.

Rafsanjani je morao odstupit s čela moćnog religijskog tijela a naslijedio ga je konzervativni ajatolah Mohammad Reza-Mahdavi Kani, koji je na zasjedanje Vijeća doveden u invalidskim kolicima.

Riječ je o događaju koji kao da najavljuje konačni poraz Rafsanjan
Prema mišljenju Mohsen Sazegara, osnivača i člana iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), Khamenei je osobno dao nalog za smjenu Rafsanjania.
ia čija je sudbina sada u rukama ajatolaha Ali Khamnei, iranskog vrhovnog lidera. Njih dvojica su jednom bili saveznici, ali su sve više otuđivali jedan od drugoga, a Khamenei se sve više približavao Ahmedinajadu.

Vrhovni vjerski lider dao je podršku Ahmadinejadu što je dovelo do Rafsanjanijevog poraza na predsjedničkim izborima 2005.

Prema mišljenju Mohsen Sazegara, osnivača i člana iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) koji danas živi u egzilu u SAD –u, Khamenei je osobno dao nalog za smjenu Rafsanjania.

Osveta


Izgleda da je ovo osveta i ujedno poniženje bivšeg predsjednika koji je odbio javno osuditi masovne prosvjede protiv Ahmadinejada nakon spornog reizbora 2009., na kojima je „pobijedio“ reformističke kandidati Mir Hossein Musavia i Mehdia Karrubia.

Rafsanjaniu je oduzeta počasna dužnost nakon što je na molitvi na Teheranskom sveučilištu pozvao na oslobađanje političkih zatvorenika.

Iranski uticajni klerik Ayatollah Mohammad Reza Mahdavi Kani i Akbar Hashemi Rafsanjani
Iako je pokušao naći neki srednji put između Khameneia i oporbenog Zelenog pokreta, Sazegara strahuje da bi bivši predsjednik uskoro mogao doživjeti sudbinu poput Musavia i Karrubija koji se nalaze u kućnom pritvoru.

"Mislim da će sljedeći potez biti dodatni pritisak na gospodina Rafsanjania. Možda će nakon nekog vremena, biti uklonjen iz tijela koje treba rješavati sporove izmedju parlamenta i Vijeća čuvara. Ukoliko nastavi govoriti ili kritizirati prilike u Iranu biti će uhapšen, poput drugih opozicijskih lidera“
, ocjenjuje Sazegar.

Znak da je Rafsanjani, bivši predsjednik i moćni predsjednik parlamenta na silaznoj putanji, i da bi uskoro mogao postati nepoželjan u iranskom islamskom društvu, je činjenica da se samo dan nakon odstupanja Rafsanija iz Vijeća stručnjaka, na vijestima agencije Fars, koja je bliska Vijeću čuvara, pojavila informacija da su hakeri na službenu stranicu Vijeća stručnjaka postavili izraze sućuti zbog "smrti " Rafsanjania.

Samoizolacija

Obitelj mu je također pod pritiskom. Jedan sin Mehdi je u egzilu u Londonu i već se suočava s optužbama za umiješanost u Zeleni pokret i proteste, dok je drugi, Hashemi, nedavno podnio ostavku na mjesto šefa teheranskog metroa, naglašavajući da zbog budžetskog rata s vladom njegova funkcija postaje besmislena.

Njegova kćerka Faezeh, aktivistica za prava žena i pristalica oporbe nazvana je "prostitutkom" i "kurvom" nakon što se vraćala sa jednog sprovoda u Teheranu. Video snimka incidenta objavljena je na YouTube-u.
Neki promatrači vjeruju Rafsanjani želi samoizolaciju jer više nema izbora u politički polariziranom društvu.


Neki promatrači vjeruju Rafsanjani želi samoizolaciju jer više nema izbora u politički polariziranom društvu. Scott Lucas, dobar poznavatelj prilika ističe:

"Režim je, barem u kratkom razdoblju, uspio zaustaviti opoziciju. Ne vjerujem da je tome doprinio kućni zatvor ili hapšenja Musavia i Karrubia, već i smjenjivanje istaknutih pojedinaca s odgovornih dužnosti. Pred opozicijom je važan korak. Ona se mora regrupirati. No, ja osobno ne vjerujem da Rafsanjani može biti vođa oporbe.“

Ovako mišljenje otvara pitanje je li Rafsanjani, u dobi od 76 godina, ima značajnu političku budućnost. Sazegara vjeruje da ima.

"On ne bi mogao ponovno biti predsjednik parlamenta, ali zbog uloge koju je imao u Iranskoj islamskoj revoluciji, kao političar može biti aktivan bilo gdje. On može govoriti o mnogim stvarima, mnogim događajima, uključujući i otkrivanje mnogih tajni o ajatolahu Khameneiu“, kaže Sazegara.

Ili, drugim riječima, morski pas može biti mrtav. Ali to ne znači da se bezbrižno možete vratiti u more.
XS
SM
MD
LG