Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zapad traži oštrije sankcije za Iran


Reaktor u Teheranu
Zapadne sile traže uvođenje oštrijih sankcija Iranu zbog njegovoga nuklearnog programa, dok Kina apelira na sve strane da pokušaju postići nekakav dogovor. SAD se, međutim, evidentno žuri.

Američki državni sekretar za odbranu Robert Gates želi da jedna rezolucija Ujedinjenih naroda otvori put usvajanju novih sankcija za Iran "u narednim sedmicama, a ne mjesecima", izjavio je danas njegov portparol.

Šef Pentagona "misli da je rezolucija potrebna i da se u tom roku može izraditi". Tokom pariskih razgovora s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, Gates je insistirao na hitnosti" djelovanja.

Robert Gates
Teheran je u utorak započeo proizvodnju visoko obogaćenog urana, na štetu međunarodne zajednice.

Sjedinjene Američke Države zatražile su odmah od Vijeća sigurnosti UN-a da u roku od nekoliko sedmica usvoji rezoluciju koja će omogućiti uvođenje novih sankcija Iranu. Američki ministar za odbranu Robert Gates o tome je već razgovarao s liderima Turske, Italije i Francuske. Na pitanje novinara što bi se dogodilo kada Kina ili neka druga zemlja ne bi htjela glasati za rezoluciju, Gates je odgovorio da je optimist u tom pogledu, jer je do sada već usvojeno nekoliko rezolucija.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izradila je nacrt sporazuma prema kojem bi Iran trebalo da pošalje slabo obogaćeni uran u inostranstvo na dalju preradu i pretvaranje u gorivo za medicinski reaktor u Teheranu.

IRAN NE PRIHVAĆA SPORAZUM BEZ IZMJENA

Cilj sporazuma je da se iranski zalihe slabo obogaćenog urana smanje toliko da ne budu dovoljne za proizvodnju materijala za atomsku bombu.

Međutim, Iran ne prihvaća sporazum bez izmjena i insistira da količina slabo obogaćenog urana koja će biti poslana u inostranstvo u prvoj turi bude manja od 1.200 kilograma, koliko traže svjetske sile.

Mahmud Ahmadinejad
Govoreći na konferenciji za medije u Teheranu, portparol iranskog ministra vanjskih poslova Ramin Mehmanparast zapadnoevropskim državama i Americi je poslao poruku:

"Veoma je pogrešno kada neke zemlje, kao što su Francuska i SAD, krenu s još većim brojem rezolucija prema Vijeću sigurnosti. Takve nas akcije ne vode iz slijepe ulice. Ako misle da će iranski narod odustati od svojih nuklearnih prava, onda se grdno varaju."

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad naložio je u nedjelju Iranskoj organizaciji da atomsku energiju da počne proizvodnju do 20 posto obogaćenog nuklearnog goriva za reaktor u Teheranu, koji se koristi u naučno-istraživačke svrhe i proizvodnja je i počela u utorak.

"Dali smo Zapadu rok od dva do tri mjeseca za postizanje sporazuma. Ali oni su počeli igrati novu igru i zato sam sada dao instrukcije za proizvodnju goriva u našim centrifuga", izjavio je Ahmadinejad u govoru na državnoj televiziji, dodajući da i dalje ima prostora za pregovore.

Iranski predsjednik je rekao da Iran posjeduje kapacitete za obogaćivanje urana uz pomoć laserske tehnologije, bez daljnjeg obrazlaganja.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG