Dostupni linkovi

Majke uhapšenih američkih planinara na putu za Teheran


Majke uoči puta za Teheran - Cindy Hickey, Nora Shourd i Laura Fattal, 18. maj 2010
Iranske vlasti su Sarah Shourd, Shane Baure i Josha Fattala uhapsile su pod sumnjom da su ilegalno prešli iračko- iransku granicu kako bi špijunirali u korist Sjedinjenih država. Troje mladih tvrde da su sasvim slučajno zalutali na iransku stranu granice.

Iran nije javno objavio optužnicu za koje točno djelo tereti planinare.

Njihove majke kažu da su uspijele sa svojom djecom jednom kontaktirati, telefonom, u martu.

Samo dan nakon što su dobile vizu spremaju se na put za Taheran.

“ Uvjerili su nas da ćemo vidjeti djecu, ali uložiti ćemo žalbu i tražiti njihovo oslobadjanje”, izjavila je za Reuters Nora Shourd.

Posjet tri majke organizira švicarska vlada jer Teheran i Washington nemaju diplomatske odnose od Islamske iranske revolucije.

Švicarski diplomat koji je posjetio mlade planinare u zatvoru tvrdi da dvoje od njih, Sarah Shourd i Josh Fattal imaju ozbiljnih zdravstvenih problema.

Hapšenje troje mladih dodatno je zategnulo ionako loše odnose Teherana i Washingtona. Američka strana odbacuje navodnu špijunažu i traži da se mladi odmah puste iz zatvora.

Jedna od majki, Cindy Kickas smatra da njihova djeca ne bi smjela biti korišćena u političke svrhe.

“Rečeno nam je da su nam iranske vlasti dale vize zbog humanitarnih razloga. Smatramo da slučaj naše djece ne smije biti stvar politike”, kaže Cindy.

U posebnom saopćenju, tri žene su izrazile nadu da će iranske vlasti biti spremne da se sastanu s njima kako bi mogle uputiti molbu za oslobađanje svoje djece.

"Noćna mora traje suviše dugo, a dosadašnji boravak naše djece u zatvoru im je dovoljna kazna za nelegalni prelazak granice”, smatraju ove žene.

One su i svijesne mogućnosti da se iz Teherana vrate kući bez svoje djece, a to je nešto “što nijedna majka na svijetu ne bi trebala osjetiti”, upozoravaju tri žene, naglašavjući da bi u tom slučaju njihov život bio uništen i besmislen.
XS
SM
MD
LG