Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uoči iranske izborne trke


Predizborni posteri sa likom Mahmuda Ahmedinedžada povodom

Iranski predsednik i kandidat za novi mandat na sutrašnjim izborima Mahmud Ahmedinedžad poznat je u svetu po svom konfrontirajućem stilu. On je odbacio zahtev UN da obustavi program obogaćivanja uranijuma, holokaust je nazvao mitom, i redovno iznosi optužbe na račun američke spoljne politike.

Ali kada Iranci izadju sutra na birališta na predsedničkim izborima njihov glavni interes neće biti Ahmedinedžadovo spoljnopolitičko opredeljenje već kako on upravlja iranskom ekonomijom.

Kada je Mohamed Katami izabran u svom prvom mandatu za iranskog predsednika 1997. izborni rezultat iznenadio je mnoge istrazivače javnog mnenja. Autsajder Mahmud Ahmedinedžad, pobednik u drugom izbornom krugu 2005. došao je kao totalno iznenadjenje za one koji su se oslanjali na ankete.

Sada, uoči sutrašnjih predsedničkih izbora, nekoliko istraživanja iranskog javnog mnenja sugeriše novi trend – sa Ahmedinedžadovim reformističkim protivkandidatom. U isto vreme ankete državne agencije govore suprotno.

Sam Ahmedinedžad je govoreći o konkurentima rekao:

Prema anketama, najveći rival predsedniku Mahmudu Ahmedinedžadu na sutrašnjim izborima je bivši premijer Mir Hosein Musavi, koji je u kampanji uspeo da privuče veliki broj mladih koji su na mitinzima i uličnim zabavama zahtevali veće političke i društvene slobode.
“Sa jedne strane oni optužuju vladu za laganje, a sa druge postavljaju pitanje zašto je vlada tako odvažna.”


Prema anketama, najveći rival predsedniku Mahmudu Ahmedinedžadu na sutrašnjim izborima je bivši premijer Mir Hosein Musavi, koji je u kampanji uspeo da privuče veliki broj mladih koji su na mitinzima i uličnim zabavama zahtevali veće političke i društvene slobode.

Pristalice Mir Hoseina Musavija sa njegovim posterima
Na drugoj strani pak, jedna žena iz redova pristalica predsedničkog kandidata Mir Hoseina Musavija rekla je Rojtersu:

“Prirodno je da su za mene kao ženu, važna jednaka prava za muškarce i žene – takodje i sloboda govora, koja je izuzetno znacčajna. Izražavanje ovde bilo čega je teško.”


Danas, dan uoči izbora, zabranjeni su politički skupovi i govori. Pred početak izborne ćutnje, na desetine hiljada Musavijevih pristalica bilo je sinoć na ulicama.

Uz muziku i igranje, oni su delili letke podrške Musaviju. Sa druge strane, Ahmadinedžad je tokom kampanje okupio hiljade ljudi sa državnim zastavama, medju kojima su bile brojne žene sa crnim čadorima. Proreformske snage na iranskim predsedničkim izborima oštro su upozorene da će vlasti suzbiti svaki poušaj "revolucije" inspirisan velikim predizbornim skupovima i uličnim zabavama na kojima se traže veće slobode.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG