Dostupni linkovi

Pobuna u Iranu zbog Ibsenove drame


Iz predstave "Hedda Gabler" u Tehranu, 5. siječanj 2010
Iz predstave "Hedda Gabler" u Tehranu, 5. siječanj 2010
Priredila Ena Stevanović

Iranske vlasti su suspendovale izvedbu Ibsenove klasične drame „Hedda Gabler“ što je popraćeno protestima vladinih pristalica koji su predstavu nazvali vulgarnom, nemoralnom i u suprotnosti sa islamskim principima. Oni tvrde da drama promovira nihilizam, hedonizam i poligamiju.

Ovaj korak je poduzet nakon što je isplivala vijest da je oformljeno novo državno tijelo koji će pratiti medijske i kulturne događaje u državi, što bi moglo izazvati jaz unutar konzervativnih skupina koji žele odlučivati o sudbini onoga što oni nazivaju neprihvatljivim umjetničkim izrazom.

Ibsenova drama se između ostalog bavi pitanjima ženstvenosti, interpersonalnih odnosa i socijalnih ograničenja.

Režiser pozvan pred sud


Tužitelj iz Teherana Abbas Jafari Dolatabadi je u nezvaničnom intervjuu za novinsku agenciju „Fars“ izjavio da su u predstavi prisutni „određeni problemi“ zbog njenog sadržaja i načina na koji je izvedena.

Dolatabadi kaže da su režiser predstave i ostali uključeni u njenu realizaciju pozvani da ponude objašnjenje pred sudom.

Iz predstave Hedda Gabler u Teheranu, 5. siječnja 2011
Reza Sedigh, novinar iz Teherana koji piše o kulturi i umjetnosti je izjavio za Radio Farda da je predstava, koja se u teheranskom gradskom pozorištu izvodi od 5.januara, vrlo dobro prihvaćena od strane publike.

On kaže da je većina „napada i manevrisanja“ započela nakon što su konzervativni web portali Fars i Rajanews objavili fotografije sa predstave i dodaje da su navedene grupe ogorčene uglavnom interakcijom između glumaca i njihovom jako izraženom šminkom.

Iranski ministar kulture Mohammad Hosseini je za novinsku agenciju Mehr news izjavio da predstava nije upitna u moralnom smislu i da se radi o pretjerivanju.

Parlament traži objašnjenje od ministra


Međutim, Fatemeh Rahbar iz državne Komisije za kulturu je rekla da će parlament zahtijevati od ministra Hosseinija da ponudi objašnjenje u vezi sa kontroverznom predstavom.

„Dužnosnici Ministarstva kulture moraju objasniti razlog zašto je predstava izvedena u gradskom pozorištu, ali isto tako i razloge njene suspenzije“
, kaže Rahbar.

Iz predstave Hedda Gabler u Teheranu, 5. siječnja 2011
Novinar Sedigh kaže da su kontroverzije oko predstave povezane sa neslogom i podjelama unutar konzervativnih grupa.

„Pojedini članovi konzervativnih grupa kritiziraju politiku vlade i predsjednika Mahmuda Ahmadinejada u oblasti kulture i smatraju da je vlada veoma liberalna kada se radi o kulturi. Oni vjeruju da iza toga stoji [Ahmadinejadov pomoćnik Esfandiari] Mashaei“
, navodi Sedigh.

Mashaei je kritiziran od strane konzervativnih grupa zbog promoviranja religijskog nacionalizma i zbog podrške umjetnosti.

Početkom ove sedmice je objavljeno da će parlamentarni komitet započeti istragu o Mashaei-jevim komentarima i stavovima o mnogim pitanjima.

Još jedan znak podjela unutar konzervativnih grupa jeste vijest o formiranju novog tijela koje će kontrolirati i pratiti medije i kulturu, najavio je tužitelj Dolatabadi. On kaže da će tijelo započeti s radom u bliskoj budućnosti, da će se boriti za prava umjetnika i novinara i potpomoći razvoju umjetnosti u državi.

Čini se da ovaj potez ima za cilj da oslabi Ministarstvo kulture i organizaciju „Islamske smjernice“ koji su trenutno zaduženi za praćenje i reguliranje kulturnih i medijskih pitanja.
XS
SM
MD
LG