Dostupni linkovi

Iranske vlasti pripremaju paket globalnih izazova


Mahmud Ahmadinejad na sastanku 9. i 10. iranske vlade, 07. septembar 2009.
Mahmud Ahmadinejad na sastanku 9. i 10. iranske vlade, 07. septembar 2009.
Iranske su vlasti danas uhapsile dva zvaničnika opozicije, pojačavši još više pritisak na grupe koje protestiraju protiv ponovnog izbora Mahmuda Ahmadinejada. Paralelno, zvanični je Teheran saopštio da će ambasadorima „stranih sila“ predati paket prijedloga u vezi s nuklearnim programom.

Iranska državna televizija objavila je kako vlasti pripremaju paket u kojem su obradjeni globalni "izazovi", uključujući nuklearnu saradnju. Naglašeno je medjutim da Teheran nije spreman za pregovore o tom programu.

Ministar vanjskih poslova Irana, Manučer Motaki nije odredio tačan datum kada će „paketić“ biti uručen predstavnicima SAD, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke i Velike Britanije. On je naglasio kako se prilikom izrade ovog prijedloga vodilo računa o novim svjetskim promjenama i dogadjajima koji su preovladavali posljednjih mjeseci.

„Kreirali smo novu platformu za razgovore koja može voditi obostranoj saradnji“,
kazao je Motaki. Citirajući Ahmadinedžadove riječi kako je Iran spreman na dijalog o "izazovima" sa kojima se svijet suočava, ministra vanjskih poslova nije propustio još jednom ponoviti kako u sporu o namjeni nuklearnog programa neće odstupiti od svojih stavova.

Zapadne zemlje, predvodjene SAD sumnjaju da Iran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava proizvesti atomsko naoružanje, što Teheran negira, ističući da je program u potpunosti namjenjen u civilne svrhe, prvenstveno za stvaranje električne energije.

Pritisak na protestante

Paralelno, pojačava se pritisak na grupe koje koje protestiraju protiv ponovnog izbora ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Danas su uhapšena dvojica opozicionara jedan blizak umjerenom kandidatu Mirhoseinu Musaviju i drugi blizak reformatorskom kandidatu Mehdiju Karubiju.

Alireza Behešti bio je zadužen da ispita slučajeve zatvorenih demonstranata, pa je nedavno izjavio da su tokom demonstracija protiv reizbora Ahmedinedžada ubijene 72 osobe. Vlasti tvrde da ih je ubijeno 30.

Vlasti su zatvorile urede Udruženja za zaštitu zatvorenika, zaplijenjeni su dokumenti i materijal udruženja.

Oko 4.000 ljudi je uhapšeno tokom protesta. Većina je oslobođena, a 140 osoba će biti izvedeno pred sud zbog pokušaja svrgavanja režima.
XS
SM
MD
LG