Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran: Uhapšeno više od 70 sveučilišnih profesora


Sveučilište u Teheranu

Iranski reformistički predsjednički kandidat Mirhossein Mousavi ne mijenja svoj stav o izbornoj prijevari nakon predsjedničkih izbora 12. juna. Vlasti tvrde suprotno i nastavljaju s žestokim obračunom s prosvjednicima, kao i hapšenjima pristalica reformističke struje u Iranu. Ahmedinajad traži izvinjenje američkog predsjednika, odustaje od sudjelovanja na ministarskom sastanku G-8 koji večeras počinje u Italiji.

Sedamdeset sveučilišnih profesora je uhapšeno, a sinoć su ponovno brutalno rastjerani demonstranti s ulica Teherena. Do hapšenja intelektualaca je došlo poslije sastanka s Mousavijem, saopćeno je na njegovoj web stranici. Neke informacije govore da je više stotina ljudi već zatvoreno, a vodi se žestoka medijska kampanja protiv prosvjednika, ali i međunarodne zajednice.

Pristalice Mir Hussain Musavija
Mahmoud Ahmedinajad, koji uživa podršku ajatolaha Al Khamenei i Vijeća čuvara islamske revolucije, odbacio je kritike međunarodne zajednice. Optužio je američkog predsjednika Baracka Obama da vodu istu politiku kao i Bush, te zatražio ispriku zbog miješanja u unutarnje stvari Irana. Teheran je otklonio i poziv da sudjeluje u radu ministara vanjskih poslova G-8 koji danas počinje u Italiji.

Iran se, po svemu sudeći, dodatno zatvara u svojim granicama i udaljuje od svijeta.

Protesti se usprkos nasilju policije nastavljaju, iako je broj demonstranata manji nego je bio prošli tjedan. Iranci ističu da žele uvažavanje izbornih rezultata, a poznavaoci prilika, tvrde da protesti nagovještavaju promjene, iako se o njima nitko ne želi eksplicitno izjašnjavati. Stručnjaci skreću pažnju da vlast ne može tvrditi da su protesti Mousavijeh pristaša nelagalni, a protesti Ahmedinajadovih legalni.

Ugledni Iranci širom svijeta upozoravaju na prilke u zemlji nakon izbora 12. juna.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi u Bruxellesu se satala s predsjednikom Evropskog parlamenta Hansom Gertom Poetteringom. Novinarima je kazala kako je zatražila od glavnog tajnika UN Ban Ki-moona , kao i Evropskog parlamenta da pošalju posebne izaslanike u Iran, te istaknula da ukoliko vlasti nastave hapsiti i ozlijeđene u protestima odvoditi iz bolnice, strane ambasde im trebaju otvoriti svoja vrata.

I veliki ajatolah Hossein Ali Montazeri, inače disident, je upozorio da bi represija koju vlast koristi u ugušivanju protesta mogla ugroziti temelje vlade, bez obzira, koliko ona bila moćna.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG