Dostupni linkovi

Situacija u Iranu sve teža


Ulice Teherana
Ulice Teherana

Stanje u Iranu sve je složenije. Prosvjedi Mousavijevih pristaša se nastavljaju usprkos žestokom odgovoru vlasti protiv demonstranata. Strani mediji pod izuzetnom kontrolom iranskih vlasti koje pokušavaju na svaki način zaustaviti izlazak informacija iz zemlje.

Internet, mobilni telefoni, strani mediji, sve što može biti izvor informacija, iranske vlasti nastoje staviti pod nadzor. Ometaju se sateliti preko koji strane radio stanice emitiraju svoje programe, a novinari se istjeruju ili zatvaraju. Prema informacijama “Reportera bez granica” posljednjih dana uhapšeno je i zatvoreno najmanje 24 novinara i blogera, medju njima i predsjednik Iranskog udruženja novinara.
Demonstracije protiv iranskih vlasti održavaju se i u evropskim gradovima, Parizu, Frankfurtu...


U zatvoru je, prema nekim informacijama, više od nekoliko stotina političara reformista. No točne brojke nisu poznate, jednako kao što se strahuje da je daleko veći broj poginulih na subotnjim demonstracijama, više od deset, što su vlasti priznale, jer, stižu informacije da je jedan broj ljudi od zadobijenih batina umro u bolnici, no lječnici ne izdaju smrtovnice, a mnogi povrijeđeni se plaše zatražiti lječničku pomoć.
Policija intervenira na ulicama Teherana


Mirhoessein Mousavi je pozvao svoje pristalice da nastave proteste, ne priznavajući ishod predsjedničkih izbora u kojima je njegov protukandidat Mahmoud Ahmedinajad, koji uživa podršku ajatolaja Khamneia dobio više od 63 posto glasova.

Vijeće čuvara je, istina, priznalo, da je bilo prevara, u pedesetak sredina, ali tvrde, “tri milijuna spornih glasova, nisu mogli utjecati na izborni rezultat”.
Ulice Teherana


Ahmedinjad upozorava Veliku Britaniju i Sjedinjenje Američke Države da se ne mješaju u unutarnje stvari Irana.

Vlada poručuje da Zapad potiče na nasilje. Glasnogovornik Ministrstva vanjskih poslova u Teheranu Hassan Qashaqvi kaže kako je neprihvatljivo promoviranje anrahije i kaosa, koje podržava Zapad i zapadni mediji.

Analitičari ističu da su prijetnje prosvjednicima vrlo ozbiljne, te da se vlast neće libiti upotrijebiti sva rasploživa sredstva i još žešće odgovoriti na prosvjede koji su sazvani i za danas.
XS
SM
MD
LG