Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ajatolah Ali Hamnei pozvao na prekid demonstracija


Ayatollah Ali Khamenei u obraćanju naciji

Iranski vrhovni lider Ajatolah Ali Hamnei je očekivano govorio o postizbornoj krizi u zemlji dok je danas držao molitvu u Teheranu. To je bilo prvo njegovo obraćanje naciji od kako su prošlonedeljni izborni rezultati izazvali najveće proteste još od Iranske revolucije pre 30 godina. Pristalice glavnog konkurenta Mira Huseina Musavija odložili su okupljanje planirano za danas.

Vrhovni iranski vodja Ajatolah Ali Hamnei rekao je da postoji definitvina pobeda u Iranu na osporavanim predsedničkim izborima. Obraćajući se naciji danas u molitvi, Hamnei je rekao da je iranski narod izabrao koga je želeo:

„Sistem u našoj zemlji ne dopušta bilo kakvu prevaru, svi koji učestvuju u izborima to znaju, i to mogu dokazati. Ovde je reč o 11 miliona glasova razlike. Ponekad kada je razlika 100 ili 500 hiljada, ili million glasova, tada možemo reci da postoji mogucnost za prevaru, ali razlika od 11 miliona glasova, kako tu može biti ikakve prevare.”


Izbori su pokazali da ljudi veruju u islamski sistem I da su neprijatelji Irana pokušali da poljuljaju to poverenje dovodeći u pitanje glasanje, rekao je Hamnei. Pozvao je na prekid uličnih protesta, rekavši da izborni rezultati dolaze iz glasačkih kutija, a ne sa ulice:

“Nastavak uličnih demonstracija posle izbora nije opravdan. To izaziva pricipe demokratije i izbora i pozivam vas da se to prekine, to je pogrešno. Ako ne prestanu sami će snositi odgovornost i posledice zbog ovog haosa.”

Hiljade je bilo okupljenih na teheranskom Univerzitetu i oko njega da čuju Hamneijev govor. Tokom ove nedelje stotine hiljada pristalica opozicije protestovalo je u Teheranu i drugim gradovima protiv Ahmedinedžadovog reizbora. Pristalice opozicije zahtevaju poništavanje izbora i održavanje novih. Savet nadležan za rezultate izbora najavio je da će sutra saslušati tri politička lidera koji traže da se ponište rezultati glasanja.

Khamenei's speech June 19
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG