Dostupni linkovi

Šef iranskog pravosuđa: 'Bez milosti' ćemo progoniti žene koje ne nose hidžab


Dvije mlade Iranke bez obaveznog hidžaba na grobu Kira Velikog, Pasargad, Iran, mart 2023.
Dvije mlade Iranke bez obaveznog hidžaba na grobu Kira Velikog, Pasargad, Iran, mart 2023.

Suočeni sa sve većim brojem žena koje prkose obaveznom kodeksu oblačenja, šef pravosuđa u Iranu je priprijetio da će "bez milosti" progoniti žene koje se pojavljuju u javnosti bez vela, pišu iranski mediji u subotu, 1. aprila.

Upozorenje Golam-Hoseina Mohsenija Edžeija (Gholam-Hossein Mohseni Ejei) dolazi nakon saopštenja ministarstva unutrašnjih poslova od četvrtka, kojim se naglašava obavezna primjena zakona o nošenju hidžaba.

"Otkkrivanje je ravno suprotstavljanju našim vrijednostima", nekoliko sajtova je prenijelo riječi Edžeija. Oni "koji počine takva djela će biti kažnjeni", i biće "progonjeni bez milosti", rekao je, ne objasnivši o kakvim se kaznama radi.

Edžei, šef iranskog pravosuđa, rekao je da službenici za sprovođenje reda imaju "obavezu da prijave pravosudnim vlastima bilo kakve očigledne prestupe i bilo kakve abnormalnosti koje su protiv religijskog prava, a dese se u javnom prostoru".

Sve više žena u Iranu odbacuje svoje velove nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnjakinje koja je preminula u pritvoru moralne policije prošlog septembra. Ona je bila privedena za navodno kršenje pravila o nošenju hidžaba.

Snage vlasti su nasilno prekinule mjesece protesta širom zemlje, koji su pokrenuti njenom smrću.

Ipak, rizikujući hapšenje zbog prkošenja obaveznom kodeksu oblačenja, žene se mogu vidjeti bez velova u tržnim centrima, restoranima i na ulicama širom zemlje. Društvene mreže su pune video snimaka žena bez vela koje prkose moralnoj policiji.

Pod šerijatskim pravom koje je na snazi u Islamskoj Republici, nametnutim nakon revolucije 1979. godine, žene imaju obavezu da pokrivaju svoju kosu i nose dugačku, komotnu odjeću da bi prikrile svoje figure. Prekršiteljke su suočene sa javnim ukorom, novčanim kaznama ili hapšenjem.

Opisujući veo kao "jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije" i "jedan od praktičnih principa Islamske Republike", u saopštenju ministarstva od četvrtka je poručeno da "nema tolerancije ni povlačenja" po ovom pitanju.

Pozvali su obične građane da se suoče sa ženama bez vela. Takve direktive su u prošlosti davale konzervativnijim građanima da nekažnjivo napadaju žene.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG