Dostupni linkovi

Restrikcije vode u Iranu izazivaju nove proteste


Stanovnici iranskog grada Hamadan su nekoliko dana bez tekuće vode.

Stotine ljudi izašlo je na ulice u gradu Hamedanu na zapadu Irana u znak protesta protiv potpunog prekida opskrbe vodom koji je trajao nekoliko dana.

Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama 23. augusta, demonstranti su zvaničnike nazvali "nesposobnima" jer se kriza vode intenzivirala zajedno s ljetnim vrućinama.

Nekoliko dijelova zemlje iskusilo je probleme s vodom, i proteste zbog krize, posljednjih sedmica, uključujući gradove Shahrekord u centralnom Iranu i Hamedan na zapadu.

Guverner Hamedana također je kritiziran što nije racionalizirao vodu kako bi spriječio krizu. Tvrdi da su zvaničnici iz Ministarstva energetike odbili racioniranje.

Smanjenje zaliha vode smatra se egzistencijalnom prijetnjom Iranu, gdje su loše upravljanje vodom, suša i infrastrukturni projekti opterećeni korupcijom doprinijeli nestašici vode i rezultirajućim protestima širom zemlje posljednjih godina.

Stručnjaci kažu da su klimatske promjene pojačale suše i poplave koje muče Iran i da njihov intenzitet i učestalost zauzvrat ugrožavaju sigurnost hrane.

Iranska meteorološka organizacija procijenila je da 97 posto zemlje u određenoj mjeri doživljava sušu.

Loše upravljanje od strane vlasti takođe je navedeno kao glavni uzrok krize vode.

Na osnovu Radio Farda na RFE/RL

XS
SM
MD
LG