Dostupni linkovi

Zatvoreni iranski režiser Panahi dobio posebnu nagradu žirija u Veneciji


Britanska redateljica Sally Potter (desno), američka glumica Julianne Moore (u sredini) i direktor 79. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji Alberto Barbera drže poster koji prikazuje zatvorenog iranskog režisera Jafara Panahija.

Zatvoreni iranski režiser Jafar Panahi nagrađen je posebnom nagradom žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji tokom vikenda za svoj najnoviji film, Bez medvjeda.

Panahi (62) je zatvoren u julu nakon što je sud u Teheranu presudio da mora odslužiti šestogodišnju kaznu koju je izrekao prije više od decenije zbog podrške antivladinim demonstracijama.

Iranski glumac Reza Heydari rekao je novinarima nakon ceremonije dodjele da mu je Panahi poslao poruku iz zatvora.

"Rekao mi je da ne pravim nevolje zbog njega", rekao je Heydari, koji igra jednog od glavnih likova u filmu Nema medvjeda. "Nagrada koju je dobio nosi poruku - umjetnik u zatvoru ili van zatvora i dalje može proizvesti svoju poruku jer voli umjetnost i voli kino".

Jafar Panahi
Jafar Panahi

Anahijevo hapšenje bilo je dio ponovnog obračuna iranskih vlasti s neistomišljenicima jer antiestablišmentski osjećaji i skoro svakodnevni protesti širom Islamske republike uznemiravaju vladu.

Nekoliko dana prije hapšenja, Panahi je bio među više od 300 iranskih filmaša i kulturnih aktivista koji su izdali izjavu u kojoj osuđuju hapšenja aktivista kinematografa Mohammada Rasulofa i Mostafe al-Ahmada.

Panahi je prvobitno služio dva mjeseca u zatvoru nakon što je osuđen 2010. prije nego što mu je odobren uslovni otpust, koji je bio opoziv. U sklopu puštanja na slobodu, zabranjeno mu je da režira ili piše scenarije i da putuje u inostranstvo.

Redatelj je osvojio niz međunarodnih nagrada za filmove koji kritiziraju moderni Iran, uključujući glavnu nagradu u Berlinu za Taxi 2015. i najbolji scenario u Cannesu za svoj film Tri lica 2018.

XS
SM
MD
LG