Dostupni linkovi

Dvadeset optuženih za smrtonosno urušavanje zgrade u Iranu


Spasioci uklanjaju ruševine u nadi da će pronaći preživjele zarobljene u urušenoj zgradi Metropola u Abadanu 2. juna.

Sud u Iranu podigao je optužnicu protiv 20 ljudi za njihovu odgovornost za urušavanje tornja u kojem su u maju poginule 43 osobe u gradu Abadan na jugozapadu zemlje.

Urušavanje djelimično završene desetospratnice Metropola 23. maja izazvalo je ljutite proteste u znak solidarnosti sa porodicama poginulih i podstaklo optužbe za nemar vlade i endemsku korupciju.

Zamjenik državnog tužioca Gholam Abbas Turki rekao je 21. jula da gradska uprava Abadana ima 4,5 posto učešća u projektu Metropol i da snosi veliki dio odgovornosti za nesreću jer je njeno učešće u izgradnji dovelo do zanemarivanja "nadzorne dužnosti" opštine.

Turki je također rekao da su gradska uprava i tehnički nadzornici građevinskih radova krivi za "brojne nedostatke i kvarove".

Posljednjih godina bilo je nekoliko slučajeva urušavanja zgrada u Iranu. Eksperti uglavnom pripisuju incidente nepoštivanju sigurnosnih standarda i korupciji u upravljanju urbanim sredinama.

U 2017. godini u požaru, a potom i urušenju zgrade Plasco u glavnom gradu Teherana, poginulo je 20 ljudi, uključujući 16 vatrogasaca.

XS
SM
MD
LG