Dostupni linkovi

Iran upozorava protiv islamske medicine u lečenju od COVID-19


Par šeta na Trgu Enghelab u Teheranu. Usred širenje korona virusa u Iranu, internetom se šire dezinformacije i navodi o čudesnim lekovima.
Par šeta na Trgu Enghelab u Teheranu. Usred širenje korona virusa u Iranu, internetom se šire dezinformacije i navodi o čudesnim lekovima.

Muslimanski sveštenik koji je u bolnici na severu Irana pod noseve pacijenta s korona virusom stavljao, kako je rekao, "Prorokov parfem", nalazi se u bekstvu pošto je objavljen nalog za njegovo hapšenje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zagovornik islamske medicine Morteza Kohansal na video snimku objavljenom na društvenim medijima u bolnici u provinciji Gilan prstom maže tečnost iznad usta pacijenata.

Kohansal, koji nije imao zaštitnu opremu, deluje kao da sugeriše da će nepoznati tonik izlečiti obolele od Covid-19.

Taj sveštenik nižeg nivoa rekao je jednom pacijentu da će se osećati bolje ako kine. Jedan od pacijenata sa snimka umro je nekoliko dana posle neplanirane posete sveštenika. Iranski mediji javili su da je Kohansal ušao u bolnicu bez odobrenja.

Nakon što je video privukao široku pažnju javnosti, vlasti su osudile Kohansalove postupke i saopštile da traže da bude uhapšen.

Portparol iranskog Ministarstva zdravlja Kianuš Jahanpur optužio je Kohansala da se meša u lečenje pacijenata i "uznemiruje javno mnjenje". On je izrazio nadu da će sudstvo preduzeti mere protiv Kohansala.

Iran se muči da suzbije smrtonosnu epidemiju korona virusa od kojeg je do 31. marta zvanično umrlo 2.898, a zaraženo 44.605 ljudi. Ti brojevi bi, prema mišljenju mnogih Iranaca i međunarodnih zdravstvenih stručnjaka, mogli biti mnogo niži od stvarnog broja umrlih i obolelih.

S desetinama hiljada zaraženih i merama ograničenja koje je vlada nametnula društvu, obmanjujući medicinski saveti o sprečavanju i lečenju Covid-19 pojavili su se na društvenim medijima, dok ih iznose samozvani lekari.

Među njima je i sveštenik Abas Tabrizian koji se predstavlja kao "otac islamske medicine".

Tabrizijan je, kako je izvešteno, na svom kanalu na društvenom mediju Telegram rekao da je ulje iz cvetova ljubičice efikasno protiv korona virusa, što su odbacili zdravstveni stručnjaci, uključujući Mehdija Jusefija, šefa Odeljenja za tradicionalnu medicinu na Univerzitetu medicinskih nauka u gradu Mašhad.

Mediji su izvestili da je Kohansal sledbenik Tabrizijana, za koga se veruje da je u Iraku.

Isto tako, drugi takozvani lekari preporučivali su ulje gorke tikve, što takođe nisu odobrili medicinski stručnjaci, za sprečavanje zaraze korona virusom.

Drugi su na internetu pokušali da prodaju druge lažne lekove za koje tvrde da mogu ili sprečiti da korona virus uđe u organizam ili izlečiti osobu zaraženu Covid-19, za koji još nema zvaničnog leka.

Zvaničnica iranske Organizacije za hranu i lekove Mehrnaz Hejrandiš rekla je, kako je 10. marta preneo sajt Hamšahrionline, da biljni sirup koji se prodaju na internetu kao lek za korona virus nemaju zvanično odobrenje za proizvodnju i da su samim tim nelegalni.

Hejrandiš je upozorila građane da ne veruju previše tvrdnjama koje zvuče isuviše dobro da bi bile istine o neproverenim i često nelegalnim proizvodima koji se prodaju na internetu kao lek za korona virus.

Talas lažnih informacija i izmišljenih recepata za lek izazvao je upozorenje ministra zdravlja Saida Namakija koji je prošle nedelje rekao da neki "nepismeni šarlatani i demagozi" pokušavaju da obmane ljude pod krinkom islamske i tradicionalne medicine.

Ministar zdravlja Said Namaki osudio je "nepismene šarlatane i demagoge“.
Ministar zdravlja Said Namaki osudio je "nepismene šarlatane i demagoge“.

Namaki je rekao da doktori i stručnjaci zapadne i tradicionalne medicine treba da rade zajedno na zaštiti Iranaca od obmana o lekovima.

Šef iranske Unije apotekara Alireza Rezai Ghahravi takođe je upozorio ljude da ne veruju onima koji tvrde da su napravili biljne lekove za Covid-19.

"Ako Kina, SAD i moćne evropske zemlje nisu mogle da naprave efikasan lek za korona virusa, kako apotekar može otkriti vakcinu (protiv virusa)", pitao je Rezai Ghahravi, prema navodima iranskih medija.

Jusefi s Univerziteta medicinskih nauka Mašhad rekao je zvaničnoj novinskoj agenciji IRNA da iako ne postoji tradicionalni lek za korona virus, neki prirodni preparati mogu olakšati probleme s disanjem.

Šef iranske sajber policije Vahid Madžid upozorio je da će oni koji šire glasine i dezinformacije o korona virusu biti procesuirani.

Širenje lažnih informacija u nekim je slučajevima bilo destruktivno, pa čak i smrtonosno.

Poslednjih nedelja umrlo je najmanje 200 Iranaca – Asošiejtid pres (Associated Press) izvestio je više od 400 – dok su mnogi hospitalizovani posle konzumiranja nelegalnih alkoholnih pića ili modifikovanog industrijskog alkohola, zbog lažne glasine da se tako može razviti imunitet na korona virus.

Iranski mediji takođe su ove nedelje izvestili da je petogodišnje dete palo u komu i izgubilo vid pošto su mu članovi porodice dali nelegalno alkoholno piće u uverenju da će ga zaštititi od korona virusa.

XS
SM
MD
LG