Dostupni linkovi

Iran upozorava da će 'osvetiti' ubistvo pukovnika Revolucionarne garde


Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ulazi u avion na put za Oman, ponedjeljak, 23. maja 2022.
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ulazi u avion na put za Oman, ponedjeljak, 23. maja 2022.

Iran će se osvetiti za ubistvo pukovnika Revolucionarne garde koji je ubijen u Teheranu, upozorio je u ponedjeljak predsjednik Ebrahim Raisi.

Dva nepoznata počinioca na motoru ubila su pukovnika Sayyada Khodaija ispalivši pet metaka, dok je sjedio u autu ispred svoje kuće.

Iran je okrivio "elemente povezane s globalnom arogancijom", što je izraz koji koriste za Sjedinjene Države i američke saveznike, uključujući Izrael.

„Insistiram na ozbiljnoj potjeri za (ubicama) od strane sigurnosnih zvaničnika i ne sumnjam da će krv ovog velikog mučenika biti osvećena.

"Nema sumnje da se u ovom zločinu može vidjeti ruka globalne arogancije", dodao je on prije nego što je otputovao u Oman gdje je trebao da se sastane sa sultanom Haithamom bin Tarikom.

Komemoracija za Khodaija je zakazana u Teheranu u ponedjeljak. Sahrana će se obaviti u utorak na trgu Imam Hossein u centru Teherana, navodi se u saopćenju Korpusa Islamske revolucionarne garde.

Garda, ideološka ruka iranske vojske, opisala je Khodaija kao "branitelja utočišta", izraz koji se koristi za one koji rade u ime Irana u Siriji ili Iraku.

Iran ima značajan politički uticaj u obje zemlje i podržao je režim predsjednika Bashara al-Assada u Siriji.

Državna televizija je napomenula da je Khodai bio "poznat" u Siriji, gdje je Iran priznao raspoređivanje "vojnih savjetnika".

Khodaijevo ubistvo uslijedilo je u trenutku kada su pregovori između Irana i svjetskih sila o obnovi pokvarenog nuklearnog sporazuma iz 2015. u zastoju.

Jedna od spornih tačaka je zahtjev Teherana da se gardisti uklone sa američke terorističke liste - zahtjev koji je Washington odbio.

Sporazumom iz 2015. Iranu su ukinute sankcije u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa kako bi spriječili Teheran da razvije atomsku bombu, nešto što oni poriču da žele.

Bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano se povukao iz sporazuma 2018. i ponovo uveo oštre ekonomske sankcije Teheranu, što je navelo Iran da počne povlačiti svoje obaveze.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG