Dostupni linkovi

Statua iranskog komandanta Solejmanija zapaljena nekoliko sati nakon što je podignuta


Statua iranskog komandanta Kasema Solejmanija u Šahrekordu u Iranu, koja je podignuta ranije ove sedmice, zapaljena je nekoliko sati kasnije.

Statuu podignutu u čast najvišeg iranskog komandanta Kasema Solejmanija zapalili su nepoznati napadači nekoliko sati nakon što je podignuta na jugozapadnu Irana, izvijestili su tamošnji mediji 6. januara.

Solejmani, koji je bio na čelu elitnih snaga Kuds Islamske revolucionarne garde (IRGC), ubijen je 3. januara 2020. u napadu američkog drona na aerodrom u Bagdadu.

Ranije ove sedmice, statua u njegovu čast podignuta je u jugozapadnom iranskom gradu Šahrekord. Ali je zapaljena u večernjim satima, prenose iranski mediji.

"Ovaj podmukli zločin izvršen je u mraku, baš kao i drugi zločin počinjen noću na aerodromu u Bagdadu", kada je Solejmani ubijen, rekao je viši imam Muhammad Ali Nekounam u izjavi koju je objavila poluzvanična novinska agencija ISNA.

Iranske vlasti su otkrile nekoliko skulptura posvećenih Solejmaniju od njegovog ubistva prije dvije godine, a njegovi portreti su prošarani širom Irana.

Državni emiter IRIB osudio je najnoviji napad kao "uvredljiv" čin, koji dolazi u vrijeme kada Iran obilježava drugu godišnjicu ubistva Solejmanija.

Kasem Solejmani se smatrao glavnim tvorcem iranske bliskoistočne vojne strategije i njegovo ubistvo je dovelo Sjedinjene Države i Iran blizu vojnog sukoba. Teheran je uzvratio lansiranjem raketnog napada na američke snage u Iraku.

Izvor: Radio Farda Radija Slobodna Evropa, AFP
XS
SM
MD
LG