Dostupni linkovi

Iran spreman na razgovore o nuklearnom programu


Hasan Rovani
Iran je spreman za "ozbiljne" razgovore sa svetskim silama "bez gubljenja vremena" u vezi sa spornim nuklearnim programom te zemlje, rekao je novi predsednik te zemlje Hasan Rovani. Rovani, koji važi za umerenog klerikalnog političara, time je ponovio svoje ranije opredeljenje za kvalitetniji dijalog sa Zapadom.

„Spremni smo za ozbiljne razgovore, bez gubljenja vremena. Ako je druga strana takođe ozbiljna, ja sam uveren da se kroz dijalog, u bliskoj budućnosti mogu otkloniti zabrinutosti obe strane“, rekao je Rovani na prvoj konferenciji za novinare od stupanja na funkciju, ali i dodao da bi odnosi Irana sa Zapadom trebalo da budu zasnovani na "razgovorima, a ne na pretnjama". On je izjavio da im iz Vašingtona stižu pomešani signali.

„Izjave koje dolaze iz Bele Kuće, nisu u skladu sa nekim postupcima koje vidimo. Međutim, sve u svemu, nisam pesimista o budućnosti pregovora.“

Prethodno je 76 američkih senatora u zajedničkom pismo pozvalo predsednika Baraka Obamu da zauzme čvršći odnos prema Iranu. Greg Tielman, viši saradnik američke Asocijacije za kontrolu naoružanja i nekadašnji obaveštajni analitičar Stejt dipartmenta, ocenio je za RSE da Kongres Beloj Kući otežava razgovore sa Iranom.

“Umesto da se predsedniku Amerike da prostor u smislu nekih aspekata sankcija Iranu koje su već na snazi, Kongres insistira na novim sankcijama. To predsedniku posebno otežava da pregovara o dogovoru sa Iranom, jer, očigledno, Iranci će želeti nekakav dokaz da njihova saradnja omogućuje ublažavanje sankcija koje definitivno nanose štetu njihovoj zemlji.“

SAD i druge zemlje Zapada strahuju da Iran pokušava da napravi atomsku bombu, što Teheran uporno demantuje, tvrdeći da nuklearnu energiju želi da koristi u mirnodopske svrhe, kao što je proizvodnja struje i medicinskih izotopa.

Rovani, pobednik junskih predsedničkih izbora, položio je zakletvu u nedelju, čime je preuzeo funkciju od Mahmuda Ahmadinedžada. Mnogi Iranci i strane diplomate se nadaju da će Rovani, nekada glavni iranski pregovarač u vezi s nuklearnim pitanjima, biti pomirljiviji u razgovorima.
  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

XS
SM
MD
LG