Dostupni linkovi

Aktivisti i porodice poginulih optužuju iransku vladu za zastrašivanje


Grob Majida Kazemija, koji je ubijen tokom antivladinog protesta u Isfahanu, je oskrnavljen.
Grob Majida Kazemija, koji je ubijen tokom antivladinog protesta u Isfahanu, je oskrnavljen.

Serija napada na grobove demonstranata ubijenih tokom protesta širom zemlje u Iranu izazvala je optužbe aktivista i porodica poginulih da se vlada upušta u široki obrazac zastrašivanja i nepoštovanja kako bi ugušila sve daljnje nemire nakon smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru u septembru 2022.

Prema izvještajima porodica preminulih, posljednjih dana su vandalizirani grobovi Majida Kazemija u Isfahanu, Abolfazla Adinehzadeha u Mashhadu i Milada Saeedianjoua u Izehu.

Ovo dolazi usred drugih nedavnih izvještaja o oskrnavljenim grobovima demonstranata ubijenih tokom demonstracija, navodno od strane iranskih vladinih snaga i sigurnosnog osoblja.

Vlada nije komentarisala optužbe.

Mohammad Hashemi, rođak Kazemija, rekao je da su snage sigurnosti kontaktirale njegovu porodicu 7. juna i rekao da porodica nema pravo da ide na Majidov grob za njegov 31. rođendan.

Kasnije te noći, dodao je, agenti su otišli na groblje i zapalili Majidov grob.

Pod okriljem mraka vandalizirani su i grobovi Adinehzadeha i Saeedianjoua, dok je u drugom slučaju grob Majidreze Rahnavarda na groblju Behesht Reza u Mashhadu bio izložen višestrukim napadima, prema riječima članova porodice.

Porodica Mahse Amini je također optužila sigurnosne snage da su vandalizirale grob njihove kćeri, čija je smrt izazvala proteste širom zemlje koji su se pretvorili u jednu od najvećih prijetnji rukovodstvu Islamske republike otkako je preuzela vlast 1979. godine.

Grupe za ljudska prava kažu da zvaničnici prikrivanjem mjesta sahranjivanja, sprječavanjem ceremonija žalosti i sprječavanjem porodica da postavljaju nadgrobne spomenike ili ukrašavaju grobove svojih rođaka cvijećem, slikama, značkama ili spomen-porukama, krše njihova prava prema Međunarodnom paktu o ekonomskim, društvenim i kulturnim pravima.

XS
SM
MD
LG