Dostupni linkovi

Raisi pozvao SAD da pokažu da žele povratak nuklearnom sporazumu


Iranski predsjednik Ebrahim Raisi obraća se Generalnoj skupštini UN-a 19. septembra.
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi obraća se Generalnoj skupštini UN-a 19. septembra.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da se njegova zemlja nikada neće odreći prava "na miroljubivu nuklearnu energiju" i pozvao Washington da "demonstrira na provjerljiv način" da se želi vratiti nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

U govoru prije godišnjeg sastanka na visokom nivou u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, Raisi je rekao da je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država (SAD)iz sporazuma prekršilo američke obaveze i da je "neprikladan odgovor" na to da Iran ispunjava svoje obaveze.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma 2018. i ponovo uveo oštre sankcije Islamskoj Republici. Godinu dana kasnije, Iran je počeo da krši sporazum i u Beču su počeli razgovori o oživljavanju sporazuma. Ali pregovori su propali u augustu 2022.

Iran je dugo poricao da namjerava razviti nuklearno oružje i insistira na tome da njegov program ima potpuno miroljubive svrhe. Raisi je ponovio ovaj stav u UN-u, rekavši da "nuklearnom oružju nije mjesto u odbrani i vojnoj doktrini" njegove zemlje.

No, šef nuklearne straže UN-a Rafael Grossi rekao je u intervjuu u ponedjeljak za Associated Press da iransko uklanjanje kamera i drugih elektronskih sistema za praćenje onemogućava Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da pruži jamstva o programu nuklearne energije Teherana. Grossi je ranije upozorio da je Iran obogatio dovoljno uranijuma i da bi ga mogao iskoristiti za stvaranje "nekoliko" nuklearnih bombi ako želi.

Direktor ove UN-ove agencije je također zatražio da se sastane s predsjednikom Irana kako bi ga uvjerio da Teheran odustane od zabrana koje je uveo inspektorima agencije.

Raisi nije spomenuo inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju, ali je Evropska unija(EU) u utorak navečer objavila saopštenje u kojem se navodi da se šef evropske diplomatije Josep Borrell sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova i pokrenuo pitanje nuklearnog sporazuma, inspektora, ali i hapšenje mnogih državljana EU koji imaju dvojno državljanstvo.

Tokom sastanka s najvišim iranskim diplomatom, Hosseinom Amirabdollahianom, EU je rekla da je Borrelli pozvao Iran da preispita svoju zabranu nuklearnim inspektorima i poboljša saradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Borrell je ponovo pozvao iransku vladu da prekine vojnu saradnju sa Rusijom, navodi se u saopštenju EU. Zapadne države su saopštile da Iran isporučuje Rusiji vojne bespilotne letjelice, koje Moskva koristi protiv Ukrajine. Međutim, Teheran je odbacio takve tvrdnje.

XS
SM
MD
LG