Dostupni linkovi

SAD oštro upozoravaju Iran


Pompeo: Iran izgleda kao da ga vodi mafija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Pompeo: Iran izgleda kao da ga vodi mafija

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je iranskog predsjednika Hasana Rohanija i to putem Twittera da "više nikada" ne prijeti Sjedinjenim Državama ili će "snositi posljedice kakve su rijetki kroz povijest ranije snosili". Rohani je u nedjelju pred iranskim diplomatima rekao da je "rat s Iranom majka svih ratova".

Oštar tweet američkog predsjednika stigao je oko dva sata nakon što je u govoru u Kaliforniji državni tajnik Mike Pompeo iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija i druge vjerske nazvao "licemjernim svetim ljudima". Pompeo je napao iranskog predsjednika Hasana Rohanija i šefa diplomacije Džavada Zarifa koje mnogi smatraju "umjerenim" političarima.

"Ajatolasi su također uključeni. Izgleda da više brine o bogatstvu nego o religiji. Koriste se raznim metodama kako bi postali najbogatiji ljudi na svijetu, dok njihov narod pati. Razina korupcije u vodstvu zemlje je takva da izgleda da Iranom upravlja nešto što je nalik na mafiju, a ne vladu", rekao je Pompeo.

Nabrajajući iranske dužnosnike koji su nagomilali ogromno bogatstvo izdvojio je "kradljivca" Sadeka Laridžanija, šefa iranskog pravosuđa, koji, po njegovim riječima, ima bogatstvo "teško" oko 300 milijuna dolara.

Državni tajnik je govorio na Fondaciji i institutu predsjednika Ronalda Regana na skupu pod nazivom "Podržimo iranske glasove".

Procjenjuje se da na jugu Kalifornije živi oko 250.000 Amerikanaca iranskog porijekla.

Prvi čovjek State Departmenta obećao je da će Sjedinjene Države podržati "dugo vremena ignorirane glasove iranskog naroda, te će nastaviti ukazivati na zlouporabe vlasti".

"Iranci žele da se vlast prema njima odnosi s dostojanstvom, odgovornošću i poštovanjem. Brutalni odgovor režima na miroljubive prosvjede odražava netoleranciju koju je stvorio revolucionarni svjetonazor. Prošlu novu godinu režim je čestitao hapšenjem 5.000 ljudi, samo zašto što su na mirnim protestima tražili bolji život. Nekoliko stotina ih je ostalo u zatvoru, nekoliko ubijeno. Vlada Irana je je to cinično nazvalo samoubojstvima ima. No hrabri Iranci neće šutjeti, neće ni predsjednik Trump", istaknuo je Mike Pompeo.

Nabrajajući iranske dužnosnike koji su nagomilali ogromno bogatstvo izdvojio je Sadeka Laridžanija (na fotografiji)
Nabrajajući iranske dužnosnike koji su nagomilali ogromno bogatstvo izdvojio je Sadeka Laridžanija (na fotografiji)

U maju je Donald Trump povukao Sjedine Države iz nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila koji je, nakon što je potpisan 2015, ukinuo neke od sankcija u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa Teherana.

Američki predsjednik je isticao da sporazum nema snažne garancije koje će spriječiti Iran da razvija nuklearno oružje, te je optužio Teheran da krši duh dogovora nastavljajući financirati militantne organizacije u regiji, kao i da testira balističke rakete.

Ostale potpisnice sporazuma - Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina -bezuspješno su pokušavale uvjeriti Washington da ostane u sporazumu, ističući da je to i najbolji način da se spriječi Iran od daljnjeg razvijanja nuklearnog oružja.

Teheran odbacuje optužbe i ponavlja da se radi o nuklearnom programu koji se koristi u civilne svrhe.

Odluka Washingtona da ponovno uvede sankcije snažno je pogodila iransku ekonomiju, i mnoge međunarodne tvrtke su napustile Iran. Teški uvjeti života natjerali su mnoge Irance na proteste protiv vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG