Dostupni linkovi

Iran i Saudijska Arabija u pokušaju smirivanja tenzija


Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (desno) sa iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom u Jeddahu, 18. august 2023.
Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (desno) sa iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom u Jeddahu, 18. august 2023.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahijan sastao se 18. augusta sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, tokom posete Saudijskoj Arabiji, koja predstavlja pokušaj dvije zemlje da smanje tenzije u svojim odnosima.

Saudijska državna televizija prikazala je princa Muhameda kako sjedi s iranskim ministrom Amirabdolahijanom u lučkom gradu Džedi na Crvenom moru.

Državna saudijska novinska agencija nije dala više detalja o njihovom razgovoru, već je samo navela da su razmotrili odnose i "buduće mogućnosti suradnje".

Iransko ministarstvo vanjskih poslova također je izvijestilo o razgovoru, ali nije iznijelo detalje.

Iranski ministar je stigao u Rijad 17. augusta, gdje se sastao s kolegom Fajsalom bin Farahom. To je prva posjeta visokog diplomate iz Teherana nakon godina tenzija i zategnutih odnosa.

Rijad je prekinuo odnose s Teheranom 2016. nakon što su demonstranti upali u saudijsku ambasadu u iranskoj prijestolnici kao odgovor na to što je Saudijska Arabija dan ranije pogubila istaknutog šiitskog sveštenika sa još 46 drugih osoba.

U martu su Saudijska Arabija i Iran postigli dogovor uz kinesko posredovanje da ponovo otvore ambasade.

Izazovi, međutim, ostaju, pogotovo u vezi s nuklearnim programom Irana, rata u Jemenu i sigurnošću plovnih puteva u Persijskom zalivu.

XS
SM
MD
LG