Dostupni linkovi

Iran ocenio sporazum sa Saudijskom Arabijom kao put ka okončanju rata u Jemenu


Glavni grad Jemena, Sana, april 2022.
Glavni grad Jemena, Sana, april 2022.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je da će sporazum sa Saudijskom Arabijom o obnavljanju bilateralnih odnosa pomoći da se donese političko rešenje za višegodišnji rat u Jemenu, izvestili su u nedelju, 12. marta iranski državni mediji.

Iran i Saudijska Arabija dogovorili su se u petak da ponovo uspostave diplomatske odnose i otvore ambasade posle sedam godina tenzija.

To veliko diplomatsko postignuće, ostvareno uz posredstvo Kine posle četiri dana pregovora, smanjuje šanse za oružani sukob dva bliskoistočna rivala, bilo za direktan ili preko posrednika u sukobima u tom regionu, ocenjuje agencija Asošijejted pres (AP).

Dogovor je postignut u vreme kada diplomate pokušavaju da okončaju višegodišnji rat u Jemenu, u koji su umešani i Iran i Saudijska Arabija.


Pozivajući se na saopštenje iranske misije u UN, novinska agencija IRNA je izvestila da će sporazum ubrzati obnavljanje isteklog sporazuma o prekidu vatre i "pomoći u pokretanju nacionalnog dijaloga i formiranju inkluzivne nacionalne vlade u Jemenu".

Jemenska vlada koju podržava Saudijska Arabija izdala je pažljivo osmišljenu izjavu o sporazumu, izražavajući određeni optimizam i upozorenja.

"Pozicija jemenske vlade zavisi od akcija i prakse, a ne od reči i tvrdnji", navodi se u saopštenju i dodaje da će postupati oprezno "sve dok se ne primeti istinska promena u ponašanju Irana".

Abdel-Bari Taher, jemenski politički komentator i bivši šef Sindikata novinara, nazvao je sporazum Saudijske Arabije i Irana „prvim pozitivnim korakom“.

On je pozvao i Teheran i Rijad da dodatno izvrše pritisak na svoje saveznike u Jemenu da okončaju sukob i smanje tenzije u drugim delovima regiona.

„Oni bi trebalo da izvrše pritisak na svoje saveznike da se pozitivno angažuju u naporima UN da ponovo pokrenu političke razgovore između Jemenaca“, rekao je. „Jemen je vruća i osetljiva tačka u regionalnom rivalstvu. Ako se to reši, smanjile bi se tenzije u drugim oblastima u regionu."

Grupe za ljudska prava kažu da je rat u Jemenu izazvao jednu od najgorih humanitarnih kriza na svetu i gurnuo milione ljudi na ivicu gladi, piše AP.

XS
SM
MD
LG