Dostupni linkovi

Iran ponovo otvorio ambasadu u Saudijskoj Arabiji posle sedam godina


Iranska ambasada u Rijadu
Iranska ambasada u Rijadu

Iran je 6. juna ponovo otvorio svoju ambasadu u Saudijskoj Arabiji, čime stupa na snagu istorijski sporazum postignut u martu između Teherana i Rijada posle sedam godina prekida, javila je agencija Frans pres.

Saudijska Arabija prekinula je odnose sa Iranom 2016. godine, pošto su iranski demonstranti upali u saudijske diplomatske misije. Iranci su tada protestovali zbog saudijskog pogubljenja poznatog šiitskog sveštenika.

Pomirenje dve zemlje postignuto je sporazumom 10. marta uz posredovanje Kine.

Zvanična ceremonija održana je 6. juna u prostorijama iranske ambasade u diplomatskom kvartu Rijada. Ceremoniji su prisustvovali visoki zvaničnici iranskog ministarstva spoljnih poslova i predstavnici saudijske diplomatije.

Prema pisanju iranskih medija, iransku diplomatsku misiju predvodiće Alireza Enajati, koji je, između ostalih, obavljao funkciju zamenika ministra spoljnih poslova i ambasadora u Kuvajtu.

Saudijska Arabija još nije saopštila datum ponovnog otvaranja svoje ambasade u Teheranu, niti ime svog budućeg predstavnika.

Zbližavanje između uglavnom sunitskih muslimana Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte, i Irana sa većinskim šiitskim stanovništvom, koji je u sukobu sa zapadnim vladama oko nuklearnih aktivnosti, ima potencijal da preoblikuje odnose širom regiona koji decenijama karakteriše turbulencija.

Prema prošlomesečnom sporazumu, dve zemlje treba da ponovo otvore svoje ambasade i misije u roku od dva meseca i sprovedu sporazume o bezbednosti i ekonomskoj saradnji potpisane pre više od 20 godina.

Sjedinjene Države su decenijama bile ključna diplomatska sila na Bliskom istoku i imaju savez, iako često zategnut, sa Saudijskom Arabijom.

Vašington je oprezno pozdravio približavanje Saudijaca i američkog protivnika Irana uprkos ulozi Kine, koju vidi kao svog najvećeg globalnog rivala.

Iran i Saudijska Arabija se bore za uticaj u Siriji, Libanu i Iraku. Oni takođe podržavaju rivalske strane u nekoliko zona sukoba širom regiona, uključujući Jemen, gde Huti pobunjenike podržava Teheran, a Rijad predvodi vojnu koaliciju koja podržava vladu.

XS
SM
MD
LG