Dostupni linkovi

Iranski rvački tim otkazao meč u SAD posle kontroverze s vizama


Alireza Dabir, koji je imao američku zelenu kartu, javno je izrazio podršku skandiranju "Smrt Americi" i rekao da mu se "ne sviđaju" SAD.
Alireza Dabir, koji je imao američku zelenu kartu, javno je izrazio podršku skandiranju "Smrt Americi" i rekao da mu se "ne sviđaju" SAD.

Piše: Golnaz Esfandiari

Retka šansa za sportsku diplomatiju između Irana i Sjedinjenih Američkih Država propala je pošto su se izgleda sukobili politika i sport, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sportisti dve zemlje, koje nemaju diplomatske odnose više od četiri decenije, trebalo je da odmere snage 12. februara u rvačkom meču u Arlingtonu u Teksasu.

Iranska rvačka federacija, međutim, objavila je 3. februara da je odlučila da ne putuje u SAD gde je trebalo da učestvuje u egzibicionom meču pošto su šestorici članova delegacije, uključujući šefa federacije Alirezu Dabira, odbijene vize.

Vašington nije javno komentarisao izveštaje o odbijenim vizama. Navodi o vizama usledili su pošto je Dabir javno podržao skandiranje "Smrt Americi", koje je uobičajeno u Islamskoj Republici, i rekao da mu se "ne sviđaju" SAD.

Rvanje SAD – organizacija u SAD nadležna za rvanje slobodnim stilom i grčko-rimskim stilom – pozvalo je iransku federaciju da preispita odluku i pošalje članove delegacije kojima je odobren ulazak u zemlju.

"SAD i Iran bi i dalje trebalo da budu u mogućnosti da organizuju veoma neizvesan duel, koji bi koristio obema nacionalnim timovima i ljubiteljima rvanja širom sveta pružio uzbudljivu sportsku predstavu", navodi se u saopštenju objavljenom 3. februara.

Video s Dabirovim komentarima u januaru objavili su na internetu aktivisti koji su rekli da ljudima kao što je on ne bi trebalo dozvoliti ulazak u SAD.

"Uvek skandiramo 'Smrt Americi', ali je važnije pokazati se na delu", rekao je u video snimku Dabir, koji je navodno nekoliko godina imao američku zelenu kartu.

Uzvikivanje "Smrt Americi" i paljenje američkih zastava poslednjih 40 godina uobičajena su u Iranu na događajima pod pokroviteljstvom države. Čini se, međutim, da se poslednjih godina u Iranu povećalo protivljenje javnosti takvoj poruci.

Mnogi Iranci kažu da su licemeri političari koji promovišu antiameričke stavove, posebno oni za koje se smatra da imaju veze sa SAD. Na primer, bivša potpredsednica Masumeh Ebtekar, portparolka islamskih studentskih revolucionara koji su zauzeli američku ambasadu u Teheranu 1979. godine, ima sina koji živi u Kaliforniji.

Dabir je dodao da "doktor može i da nosi kravatu (što se smatra simbolom zapadne kulture), ali on dobro radi svoj posao. Verujem da govori 'Smrt Americi'. Neki puno pričaju, ali ne rade puno. Moramo to da svojim postupcima dokažemo svetu."

Američki Stejt department nije odgovorio na upit RSE-a o izveštajima da je odbio da izda vize Dabiru i petorici drugih članova iranske delegacije.

U zasebnom intervjuu 17. januara, Dabir je rekao da je "vratio" svoju zelenu kartu – dozvolu za boravak koja omogućava ljudima da rade i žive u SAD – pre sedam godina. "Ambasada SAD je pitala federaciju zašto je Dabir vratio svoju zelenu kartu. Pitali su me i rekao sam da mi se vaša zemlja ne sviđa", rekao je on za portal Varzesh3.com.

"Nije logično da neko ponavlja skandiranje protiv neke zemlje i da očekuje da dobije vizu te zemlje", rekao je iranski sportski novinar koji živi u Danskoj Mehdi Rostampur za Radio Farda RSE-a, dodajući da bi Iran uradio isto.

On je dodao da bi otkazivanje meča bio udarac za iransku rvačku reprezentaciju. Obe zemlje se smatraju rvačkim silama.

Iranac Hasan Jazdaničarati (levo) u meču protiv Amerikanca Dejvida Tejlora (David Taylost) na Olimpijskim igrama u Tokiju u avgustu 2021.
Iranac Hasan Jazdaničarati (levo) u meču protiv Amerikanca Dejvida Tejlora (David Taylost) na Olimpijskim igrama u Tokiju u avgustu 2021.

Iransko-američki aktivista Sardar Pašai, bivši glavni trener iranske reprezentacije u rvanju grčko-rimskim stilom, rekao je za Foks njuz (Fox News) da bi Vašington trebalo da zabrani ulazak u zemlju "svim iranskim zvaničnicima koji mrze SAD".

"Drago mi je što Stejt department SAD nije izdao vize onima koji govore 'Smrt Americi' i istovremeno žele da uđu u SAD", rekao je Pašai, koji je vodio kampanju protiv Islamske Republike zbog pogubljenja rvača Navida Afkarija 2020. pošto je osuđen za ubistvo pripadnika obezbeđenja tokom masovnih antivladinih protesta u Iranu 2018.

U pismu američkom kolegi Riču Benderu (Rich Bender), Dabir je rekao da "nije imao drugog izbora nego da otkaže putovanje" pošto njemu, dvojici rvača, treneru, vođi tima i olimpijskom sudiji iz Iranske federacije nisu izdate američke vize. On se požalio na, kako je rekao, "neuvažavajuće i uvredljivo" ponašanje nekih članova osoblja u američkom konzulatu u Dubaiju, gde su, prema njegovim rečima, članovi njegovog tima čekali pet sati da budu "saslušani".

SAD nemaju ambasadu ili konzulat u Iranu, zbog čega Iranci koji žele da uđu u SAD moraju da odu u neku drugu zemlju da bi podneli zahtev za vizu.

Amerikanac Tomas Gilman (Thomas) (levo) u meču protiv Iranca Reze Atrinagarčija na Olimpijskim igrama u Tokiju u avgustu 2021.
Amerikanac Tomas Gilman (Thomas) (levo) u meču protiv Iranca Reze Atrinagarčija na Olimpijskim igrama u Tokiju u avgustu 2021.

Dabir je pozvao rvačku reprezentaciju SAD da što pre dođe u Iran na prijateljski meč s reprezentacijom Irana. "Uveravam vas da će vas moji rvači i gostoljubivi sunarodnici dočekati raširenih ruku", naveo je u pismu.

Iranski i američki rvački timovi poslednjih godina su više od 30 puta učestvovali u takmičenjima na tlu svojih rivala. Američki rvači pohvalili su topli doček u Iranu, koji ima vatrene ljubitelje rvanja.

Bivši predsednik SAD Predsednik Donald Tramp (Trump) 2017. je uveo zabranu ulaska državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom, među kojima je Iran. Američki rvači učestvovali su na Svetskom prvenstvu u rvanju u Iranu pošto je sud poništio Trampovu zabranu, a Teheran ukinuo recipročnu meru.

Američki tim u rvanju slobodnim stilom 1998. je otputovao u Iran da učestvuje na Tahti kupu u iranskoj prestonici, što je bio prvi put da se američka reprezentacija takmičila u Iranu od Islamske revolucije 1979. i uzimanja američkih diplomata u Teheranu kao taoca.

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG