Dostupni linkovi

Bela kuća upozorila da Iran i Rusija pojačavaju vojnu saradnju


Iranci koji žive u Ukrajini protestovali su u Kijevu u oktobru 2022. godine zbog toga što iranska vlada isporučuje dronove Rusiji usred ruske invazije na Ukrajinu
Iranci koji žive u Ukrajini protestovali su u Kijevu u oktobru 2022. godine zbog toga što iranska vlada isporučuje dronove Rusiji usred ruske invazije na Ukrajinu

Iran i Rusija "pojačavaju svoju vojnu saradnju bez presedana", izjavio je 15. maja portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi (John Kirby) i dodao da Moskva želi da nabavi savremenije iranske bespilotne letelice.

"Koristimo alate koji su nam na raspolaganju da otkrijemo i ometamo ove aktivnosti i spremni smo da učinimo više", rekao je Kirbi i dodao da će SAD narednih dana saopštiti nove sankcije protiv onih uključenih u te transakcije dve zemlje.

Prema njegovim rečima, u pitanju je vojno partnerstvo Irana i Rusije koje je štetno za Ukrajinu, Bliski istok i međunarodnu zajednicu.

"Nastavljaju se kontakti Irana i Rusije oko prodaje naoružanja, posebno savremenijih dronova", rekao je Kirbi.

Portparol je naveo da je Iran od avgusta isporučio Rusiji više od 400 dronova, uglavnom tipa Šahed.

Ukrajinski graničari uništavaju dronove iranske proizvodnje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

U međuvremenu, Sjedinjene Države su krajem aprila uvele nove sankcije ruskoj obaveštajnoj agenciji FSB i iranskoj Revolucionarnoj gardi (IRGC) zbog uzimanja Amerikanaca za taoce, poput poslednjeg slučaja novinara Volstrit džornala uhapšenog u Rusiji prošlog meseca.

SAD "pokazuju da se ne može upustiti u ovakvu vrstu užasnog ponašanja, korišćenja ljudskih bića kao pijuna, kao moneta za pregovaranje, bez posledica“, rekao je visoki američki zvaničnik, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Američko ministarstvo finansija je takođe uvelo sankcije četvorici najviših zvaničnika obaveštajnog tela IRGC.

XS
SM
MD
LG