Dostupni linkovi

Penzioneri, javni službenici protestiraju protiv 'laži i licemjerja' iranske vlade


Penzioneri i penzionisani državni službenici organiziraju proteste u brojnim gradovima otkako je vlada 6. juna najavila povećanje plata niže od obećanog.
Penzioneri i penzionisani državni službenici organiziraju proteste u brojnim gradovima otkako je vlada 6. juna najavila povećanje plata niže od obećanog.

Penzioneri i penzionisani državni službenici ponovo su izašli na ulice u južnom gradu Ahvazu zbog rastućeg nezadovoljstva zbog uslova života u Iranu i neuspjeha vlade da se pozabavi problemom.

Video snimci objavljeni sa skupa 14. juna ispred ureda guvernera Ahvaza pokazuju demonstrante kako skandiraju protiv, kako su nazvali, "laži" i "licemjerja" zvaničnika Islamske republike.

"Vi govorite o imamu Husejnu, ali se ponašate kao lopovi", misleći na Husejna ibn Alija, unuka islamskog proroka Muhameda i trećeg šiitskog imama.

Nedavna runda protesta penzionera dolazi nakon što je vlada 6. juna objavila da će povećati mjesečne penzije penzionera za 10 posto, daleko ispod prethodnog obećanja za povećanje od 38 posto plus 5,15 miliona iranskih rijala (16 dolara).

Zakonodavci su odbacili zakon o donošenju povećanja, što je dovelo do nižeg povećanja, za koje penzioneri kažu da je premalo s obzirom na to da stopa inflacije trenutno iznosi više od 45 posto.

Na skupovima, koji se održavaju nekoliko dana, ljudi su se žalili da obećanja i izjave vlade ne odražavaju realnost njihovih života i života njihovih porodica.

Ranije, 14. juna, ministar rada Hojjatullah Abdul Maleki, koji je podržao povećanje neminimalnih penzija za 10 posto, podnio je ostavku.

Nije jasno da li je njegova ostavka povezana s protestima, ali je visoki poslanik za nemire okrivio ministrovu "nesposobnost".

Abdul Maleki je prvi ministar u kabinetu koji je podnio ostavku otkako je tvrdolinijaški predsjednik Ebrahim Raisi došao na vlast prošle godine.

Njegove primjedbe o ekonomiji i zapošljavanju više puta su kritizirane i ismijane od strane stručnjaka i aktivista za sajber prostor. Prije preuzimanja dužnosti, rekao je da svako može pokrenuti posao s budžetom od 10 miliona iranskih rijala (31 dolar).

Predsjednik je prihvatio ostavku Abdula Malekija i imenovao Mohammad-Hadija Zahedivafu za privremenog ministra rada.

Razoreni godinama oštrih ekonomskih sankcija koje je uveo Washington otkako su se Sjedinjene Države povukle iz sporazuma s globalnim velesilama usmjerenih na obuzdavanje nuklearnog programa Teherana, mnogi Iranci pokrenuli su proteste posljednjih mjeseci kako bi osudili nesposobnost vlade da im pomogne u životu.

Osim toga, iranska ekonomija se borila da se oporavi od pandemije COVID-19, zbog koje je najmanje 2 miliona Iranaca ostalo bez posla i rezultiralo skokom potrošačkih cijena.

Većina protesta naišla je na sigurnosne mjere.

XS
SM
MD
LG