Dostupni linkovi

Iran 'prisilio' kanadskog programera iz Fejsbuka da postane njihov doušnik


Behdad Esfahbod
Behdad Esfahbod

Inženjer zaposlen u Fejsbuku (Facebook), Behdad Esfahbod je i ove zime krenuo na isto putovanje kao i svake godine od 2015. Ipak, posjeta 37-godišnjeg programerskog virtuoza porodici u Iranu u januaru ove godine imala je divlji zaokret, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Nekoliko dana nakon dolaska, iransko-kanadski dvojni državljanin i diplomant vrhunskog teheranskog univerziteta Šarif odveden je u zatvor gdje su pripadnici iranskih sigurnosnih snaga na njega vršili pritisak da postane doušnik.

Esfahbod je rekao da su mu 15. januara na ulici u glavnom gradu Irana prišla četvorica agenata u civilu. Muškarci su mu pokazali sudski nalog za hapšenje pod optužbom da je djelovao protiv sigurnosti administrativnih ustanova i da je radio s državnim neprijateljima.

Esfahbod kaže da se zaledio kada je na nalogu ugledao naziv strahovite obavještajne jedinice Islamskog Revolucionarnog gardijskog korpusa (IRGC).

Ta je jedinica stajala iza hapšenja mnogih aktivista, intelektualaca, ekologa, dvojnih državljana i drugih, od kojih su neki osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne zbog onoga što mnogi odbacuju kao lažne optužbe.

Rekao je da se osjećao kao da nema smisla pružati otpor. "Mislio sam da nikada neću napustiti ovaj tunel i da je moj život završen", rekao je.

Izuzeti kontakti Agenti su ga odveli u odjeljenje zloglasnog zatvora Evin kojeg kontroliše IRGC, gdje je nedjelju dana bio u samici bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom.

Oni koji su ga zarobili također su zaplijenili sve njegove uređaje i preuzeli privatne podatke i kontakte sa svih njegovih računa i aplikacija na društvenim mrežama, poput Telegrama.

Rekao je da je bio podvrgnut svakodnevnim sesijama saslušanja na kojima je uglavnom ispitivan o svojim kontaktima s grupama koje pružaju alate protiv filtriranja kako bi pomogli Irancima da zaobiđu strogu cenzuru interneta u zemlji.

Esfahbod, poznati softverski inženjer koji je nekad radio za Gugl (Google), vjeruje da su ga fotografije koje je objavio, na kojim se nalazio pored aktivista na ‘Rajtskon’ (RightsCon) - konferenciji o ljudskim pravima 2016. godine u San Franciscu, postavile na radar obavještajne podružnice IRGC-a.

"Objavio sam fotografiju na društvenim mrežama s nekoliko političkih aktivista na koje Islamska republika gleda kao na protivnici establišmenta, i tu su počele osjetljivosti", rekao je.

Nakon nedjelju dana, kazao je, ispitivači su ga pustili ali nakon što je pristao postati doušnik. "Ostanite prijatelji sa svojim [kontaktima] i javite nam namjeravaju raditi", tvrdi da mu je rečeno.

Ponovni kontakt

Iran je napustio nekoliko dana kasnije. Esfahbod je rekao da je nakon tog iskustva mjesecima bio paranoičan i traumatizovan.

Napustio je posao u Fejsbuku i preselio se s porodicom u Kanadu. "Moj život je okrenut naopačke i nisam više mogao raditi svoj posao", rekao je Esfahbod.

Sredinom juna IRGC ga je kontaktirao na Instagramu. "Prijatelj sam vašeg rođaka u Teheranu. Bili ste naš gost u Darakehu" - naselju u sjevernom dijelu Teherana - "i jeli smo sultane", navodi se u poruci koja se odnosi na popularno iransko jelo koje uključuje janjetinu i pileći kebab.

Esfahbod je to ignorisao. Rekao je da nikada nije namjeravao sarađivati s IRGC-om. Samo je želio pobjeći od njihovih kandži.

"Pristao sam na taj dogovor pod prisilom, jer sam znao da se moram živ izvući iz te zemlje kako bih imao priliku preživjeti i ispričati svoju priču. I da se ponovno ujedinim s partnerom", rekao je Esfahbod.

IRGC mu je ponovo slao poruke na mrežama Votsap (Whatsapp), Telegram i Signal. Nastavio ih je ignorisati. Čak su kontaktirali njegovu sestru, kazao je. Rekla im je da je prenijela njihove poruke, ali da ne može kontrolisati bratove aktivnosti.

U međuvremenu, Esfahbod je bio spreman da javno objavi svoje teškoće i razotkrije "svoje profesionalne nasilnike". Na dan 17. avgusta objavio je svoje bilješke na portalu Medijum (Medium) gdje je detaljno opisao kroz što je prošao priloživši uslikani prikaz poruke za koju kaže da mu je IRGC poslao na Instagram.

Kasnije je razgovarao i s medijima na perzijskom jeziku sa sjedištem izvan zemlje, uključujući Radio Farda, iranski servis RFE/RL-a i Radio Zamaneh sa sjedištem u Holandiji.

Rekao je da nikada nije mislio da će postati žrtva iranskih obavještajnih službi. "Uvijek sam mislio: ‘Nisam politički aktivan, a ako me uhvate, objasnit ću im i oni će me pustiti’", rekao je 18. avgusta za Radio Farda RFE/RL.

Šta je sljedeće?

Esfahbodova situacija slična je drugim izvještajima o represivnim metodama koje su iranska obavještajna tijela - s malo ili nimalo obrazloženja - koristila za pritisak na građane, uključujući Irance koji žive u inostranstvu.

"Dok imaju za cilj uplašiti ljude, paralizovati aktiviste, zalediti stanovništvo, ova priča govori o tome i kako se oni plaše kibernetičkih prostora i gorčine hrabre iranske mladeži koja se bori protiv cenzure režima", rekao je za RFE/RL Seid Golkar, asistent na političkim naukama Univerziteta u Tenesiju i viši saradnik za iransku politiku na Čikaškom vijeću za globalna pitanja.

"Ciklus hapšenja ljudi, vršenje pritiska na njih, uzimanje njihovih korisničkih imena i lozinki, korištenja njihovih podataka protiv njih i drugih, te hapšenja drugih na temelju uzetih podataka. I ciklus se nastavlja. Neki sarađuju, drugi ne - poput Behdada [Esfahboda]", dodao je Golkar.

S druge strane, Esfahbod kaže da ne zna kako bi IRGC mogao reagovati na njegove tvrdnje i javno odbijanje saradnje.

"Postavio sam jamčevinu na dvosobnan stan koji posjedujem u Teheranu, u kojem živi familija moje sestre. To sam otpisao", napisao je početkom ove sedmice.

"Ali kakvu će nehumanu stvar učiniti mojim prijateljima i porodici, to ne znam", dodao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG