Dostupni linkovi

Obilne kiše u sjeverozapadnom Iranu izazivaju smrtonosna klizišta i poplave


Spasioci rade nakon poplave u selu Imamzadeh Davoud na sjeveru Teherana 28. jula 2022.

U klizištima i poplavama izazvanim obilnim kišama na sjeverozapadu Teherana poginulo je sedam ljudi, a Crveni polumjesec kaže da bi broj poginulih mogao biti veći.

Morteza Moradipur, zamjenik iranskog Crvenog polumjeseca, potvrdio je 28. jula da je broj mrtvih sedam u regionu u podnožju planine Alborz, prenosi novinska agencija Fars. Četrnaest osoba je nestalo, a devet je povrijeđeno.

Državna novinska agencija IRNA izvijestila je da su u toku spasilačke akcije na tom mjestu.

Obilne kiše koje su padale u ranim jutarnjim satima 28. jula izazvale su bujične poplave, a potom i klizišta, javila je državna televizija.

Qadratullah Mohammadi, šef vatrogasne službe Teherana, rekao je u intervjuu za novinsku agenciju ISNA da su trgovine i preduzeća u tom području pretrpjeli velike gubitke.

U drugim dijelovima zemlje u bujicama je poginulo pet osoba u jugoistočnoj provinciji Sistan i u Baludžistanu, dok je jedna osoba umrla u gradu Rudehenu istočno od Teherana.

Vlasti su upozorile stanovnike planinskih područja na jake kiše i moguće poplave.

U bujnim poplavama 23. jula u iranskoj južnoj provinciji Fars pogođenoj sušom poginula je najmanje 21 osoba i pogođeno desetak sela.
Uz izvještavanje AP

XS
SM
MD
LG