Dostupni linkovi

Iran uhapsio pevača jer je 'podsticao' na skidanje hidžaba


Iranski pevač Mehdi Yarrahi (na fotografiji) uhapšen je zbog pesme u kojoj peva protiv obaveznog nošenja hidžaba
Iranski pevač Mehdi Yarrahi (na fotografiji) uhapšen je zbog pesme u kojoj peva protiv obaveznog nošenja hidžaba

Iranska policija uhapsila je u ponedeljak, 28. avgusta, pop pevača Mehdija Jarahija zbog objavljivanja pesme protiv obaveznog nošenja hidžaba, saopštilo je pravosuđe.

Dan ranije, sajt pravosuđa Mizan Online objavio je da je protiv Jarahija pokrenut "pravni postupak" "nakon objavljivanja ilegalne pesme koja prkosi moralu i običajima islamskog društva".

Pevač je "uhapšen po nalogu tužioca u Teheranu", objavio je Mizan onlajn u ponedeljak.

Akcija dolazi skoro godinu dana nakon što je smrt iranke Mahse Aminija (22) 16. septembra u pritvoru izazvala višemesečne proteste širom zemlje.

Amini je privedena zbog navodnog kršenja striktnog kodeksa oblačenja Islamske republike koji zahteva da glava i vrat žene budu pokriveni.

Jarahi je prokomentarisao objavu "pravnog slučaja".

"Ne plači, ja sam noćna mora ovog sudije", napisao je u poruci objavljenoj na X, nekadašnjem Tviteru, dodajući "hajde da stalno pričamo o godišnjici ubistva Mahse Amini“.

Vlasti su osporile optužbe porodice Amini da je umrla od posledica premlaćivanja.

Jarahi (41) je u petak objavio pesmu pod nazivom "Roosarito", što na farsiju znači "Tvoja marama", izražavajući time podršku prošlogodišnjem protestnom pokretu.

Jarahijev trominutni video klip uključuje slogan protestnog pokreta "Žena, život, sloboda".

Pozvao je žene da "skinu marame (sa glave)", a video je uključivao kratke snimke nekoliko žena koje plešu nepokrivene kose.

Mizan je rekao da će zakonske mere protiv Jarahija obuhvatiti još jednu "kontroverznu pesmu" koju je objavio u oktobru.

Pesma "Soroode Zan" ili "Ženska himna", postala je obeležje protestnog pokreta, posebno na univerzitetima.

Tokom višemesečnih protesta, koje je Teheran generalno označio kao "nemire koje je izazvao strani faktor", hiljade Iranaca je uhapšeno, a stotine ubijeno, uključujući desetine pripadnika obezbeđenja.

Iranski sud je u julu osudio istaknutog repera Toomaja Salehija (32), koji je podržao proteste, na šest godina i tri meseca zatvora zbog "korupcije".

Iranke sve više krše strogi kodeks oblačenja otkako su masovni protesti počeli da pozivaju na ukidanje obaveznih marama, piše agencija Frans pres (AFP).

Prošlog meseca su državni mediji rekli da je policija ponovo pokrenula patrole kako bi opominjala iranke koje odbijaju da pokriju kosu u javnosti.

XS
SM
MD
LG