Dostupni linkovi

Benzinske pumpe u Iranu ne rade zbog sajber napada


Ilustrativna fotografija

Državna televizija je prenela izjavu zvaničnika iranskog Saveta za nacionalnu bezbednost koji je potvrdio napad na kompjuterski sistem za distribuciju benzina 26. oktobra dok su se ispred benzinskih pumbi formirali dugi redovi građana.

Ministarstvo nafte je saopštilo da je prekinuta samo prodaja subvencionisanog gasa pomoću pametne kartice i da ljudi i dalje mogu da kupuju gorivo po višim cenama.

Prethodno je državna agencija IRNA citirala portparola Ministarstva unutrašnjih poslova koji je rekao da je incident izazvan „tehničkim problemom“ u sistemu subvencionisanih kartica za gorivo, što su vlasti pokušale da negiraju kao sajber napad.

Poluzvanična novinska agencija ISNA prenela je izjavu predsednika udruženja vlasnika benzinskih pumpi u zemlji koji je rekao da je došlo do sajber napada, ali je vest kasnije obrisana i zamenjena komentarima o problemu sa softverom.

U međuvremenu, zvaničnici Ministarstva nafte održali su „hitan sastanak“ kako bi rešili problem, opisujući prekid kao privremeni.

Video snimci društvenih medija prikazuju elektronske ulične bilborde u nekim gradovima, uključujući Teheran, na kojima su prikazane poruke upućene vrhovnom vođi Aliju Hamneiju: „Hamenei, gde je naše gorivo?“

XS
SM
MD
LG