Dostupni linkovi

Iranske vlasti na korak do ukidanja smrtne kazne zbog droge


Policijska zapljena narkotika, Iran

Zastupnici parlamenta Irana predložili su izmjene vrlo striktnog zakona o borbi protiv narkotika, što bi moglo ukinuti smrtnu kaznu za neke od kriminalnih djela vezanih uz drogu. Usvoji li parlament amandman na taj zakon, to bi moglo smanjiti broj smrtnih kazni po čijem je izvršenju Islamska Republika Iran među prvima u svijetu.

Iran je pod sve većim međunarodnim pritiskom da prekine s tolikom brojem izvršenja smrtnih kazni.

Prema podacima organizacija za ljudska prava Iran je smaknuo najmanje 567 ljudi prošle godine, a 2015. gotovo 1.000. Predstavnici vlasti saopćili su da je gotovo 70 posto izvršenih smrtnih kazni vezano uz trgovinu drogom.

U samom Iranu je sve više poziva da se ublaži zakon jer, kako dio javnosti upozorava, široka primjena smrtne kazne malo je učinila da se zaustavi korištenje i trgovina drogama. Primjerice, neko može biti osuđen na smrt zbog posjedovanja 30 grama heroina ili kokaina.

Iako je parlament odobrio prijedlog da se u procuduru upute amandmani na zakon, predsjednik parlamenta Ali Larijani vratio je zakon na pojašnjenje Komitetu za pravosuđe prije nego izmjene krenu u dalju proceduru.

Svaki pravni akt nakon što bude odobren u parlamentu dolazi do Vijeća čuvara, vrhovnog religijskog tijela koji ima konačnu riječ o svemu.

Human Rights Watch pozvao je iransku vladu da obustavi izvršenje smrtnih kazni zbog kriminalnih djela koja su povezana s drogom.

"Nema smisla da iransko pravosuđe izvrši smrtne kazne prema zakonu koji će najvjerojatnije biti izmjenjen idući mjesec", rekla je izvršna direktorica ove organizacije za Bliski istok Sarah Leah Whitson.

"To bi bi vrhunac okrutnosti da se neko smakne za zločin po kojem bi u najmanju ruku bio osuđen na 30 godina zatvora po novom zakonu", ističe Whitson.

Parlament Irana
Parlament Irana

Još u novembru prošle godine predsjednik parlamentarnog komiteta za pravosuđe Hassan Nowruzi predložio je izmjene zakona. Naime, oko 5.000 ljudi, starosti između 20 i 30 godina čeka na izvršenje smrtne kazne. Među njima je većina onih koji su prvi put počinili kazneno djelo.

Prije toga većina poslanika u parlamentu pozvala je da se kazne ne izvrše nad onima koji su počinili manja kaznena djela ili onima koji su trgovali drogom zbog očaja ili siromaštva.

Ipak, tvrdolinijaši u Komitetu za prvaosuđe protive se izmjenama zakona.

Predsjednik komiteta ajatolah Sadegh Larijani protiv je izmjena zakona.

"U nekim slučajevima, uključujući trgovinu drogom, moramo brzo i odlučno djelovati", rekao je Larijani, dodajući da suci ne bi smjeli odugovlačiti sa izvršenjem smrtne kazne.

U nekim slučajevima postoji alternativna kazna, ali smrtna kazna ne smije biti ukinuta, kaže ajatolah Larijani.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG